Analytiker på Morgan Stanley har plockat ut aktier som gynnas av stigande oljepriser – men som ändå inte är andelar i oljebolag. De är ”extremt billiga”, skriver investmentbanken.

ANNONS

”Aktievärdet korrelerade positivt med att oljepriset sjönk de senaste månaderna och är nu extremt billiga”, skriver Morgan Stanley i ett uttalande i september. Invesmentbanken har valt ut ett antal aktier som kommer att gynnas av att oljepriserna nu stiger.

Även m investerare som vill undvika oljeindustrin, kan investera i de här aktierna, skriver CNBC.

Morgan Stanely har valt ut aktier i europeiska cykliska bolag vars kurs brukar samvariera med kursen på oljepriset. Där ingår branscher för olika typer av materialframställning, kapitalvaror och tekniksektorn. Det är branscher som fluktuerar med ekonomin som helhet.

Material

Vad gäller material väljer banken stålföretaget ArcelorMittal och gruvbolaget Glencore. Det är sektorer där man räknar med en uppgång de närmaste tolv månaderna.

Fordonstillverkning

Biltillverkaren Daimler och flygplanstillverkaren Airbus är vinnande bolag, liksom Stellantis och de franska biltillverkarna Valeo och Faurecia.

Teknik

Morgan Stanley menar att mpnga aktier i teknikbranschen kommer att gå upp, bland annat i halvledarföretaget Infineon och STMicroelectronics. Även reseteknologibolaget Amadeus, Aveva, som arbetar med produktivitetsfrämjande it-lösningar och förmånsföretaget Edenred finns med på listan.

Kapitalvaror

Holcim tillverkar material för olika typer av byggnation, liksom bolagen Vinci och Eiffage.

ANNONS
ANNONS

”De här ramarna kan vara användbara för investerare som antingen kan vilja anta en tydlig hållning gentemot oljepriset eller som kan vilja förebygga risken att det blir för stor instabilitet i en råvara, utan att nödvändigtvis behöva köpa eller sälja energiaktier direkt”, skriver analytikerna.

Läs också:

Nu regnar det pengar över aktieägare
Mer lönsamt att tajma nedgångar än uppgångar