Ett ofta använt marknadsföringsknep från fondbolagen är att visa hur mycket sämre avkastningen skulle blivit om man som investerare missat de x bästa uppdagarna på börsen.

ANNONS

Budskapet är underförstått att det är bättre att alltid vara kvar på marknaden och inte försöka att hoppa ut och in.

Dolt faktum

Men vad som sällan nämns är vilka vinster man kan göra som aktiesparare om man tajmar nedgångar och undviker de sämsta dagarna. Analysfirman PDMacro.com har i grafen nedan visat effekten på avkastningen om man undvikit de tio sämsta respektive bästa dagarna på börsen de senaste 28 åren.

Perfekt timing

Utfallet sticker delvis hål på fondbolagens marknadsföring. De investerare som med tur eller skicklighet lyckats undvika de tio sämsta dagarna på börsen (röd kurva) har tjänat betydligt mer pengar än vad som förlorats om man missat de tio bästa dagarna (grön linje).

Mer lönsamt tajma nedgångar

Med perfekt timing kan man förbättra avkastningen 150 procent om man ”bara” undviker de sämsta dagarna. Det kan jämföras med en halverad avkastning om man missar uppgångsdagarna.

Sitt inte still i båten

Förklaringen är att börsfall vanligtvis är mer dramatiska på kort tid. Uppgångar är oftast långa och utdragna men inte särskilt stora från en dag till en annan.

Sedan är det ju lätt i teorin att vara skicklig förvaltare. Det är betydligt svårare, näst intill omöjligt, att pricka alla rätt i marknaden. Men den här empiriska analysen visar att det inte alltid är rätt att sitta still i båten, som börsklyschan råder.

Det finns enorma pengar att tjäna om man anar oråd på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Superförvaltaren Peter Lynch

För de flesta investerare är dock den pensionerade superförvaltaren Peter Lynch citat nedan mera relevant: “Nobody can predict interest rates, the future direction of the economy or the stock market. Dismiss all such forecasts and concentrate on what’s actually happening to the companies in which you’ve invested”

Relaterade artiklar:

Alla klarar av Warren Buffetts recept för framgång. Dagens PS