Senaste nytt

annons

Enklaste sättet att bli rik – se analysen

Enklaste sättet att bli rik – se analysen

Det har konstaterats förut. Men tål att upprepas. En genomsnittlig aktieportfölj med låg risk utvecklas bättre över tiden än en portfölj med hög risk. Så har det i alla fall sett ut historiskt.

ANNONS

En av de större studierna i ämnet har gjorts av förvaltarna Pim van Vliet och Jan de Koning, som nyligen kom ut med boken ”High Returns from Low Risk”. De har analyserat avkastningen på företag med låg volatilitet (låg risk) med aktier med hög volatilitet (hög risk) och gått tillbaka 90 år i tiden.

Resultatet syns i diagrammet nedan. 100 dollar placerade med lika vikt 1929 i de 100 mest lågvolatila aktierna var vid utgången av 2019 värd cirka 850 000 dollar mer än de 100 mest högvolatila aktierna. Ombalansering har skett varje kvartal. Skillnaden är milt sagt substantiell. Kurvaturen talar sitt tydliga språk. Det är få hack i kurvan.

Mätningen är gjord på amerikanska aktier men torde rimligtvis även gälla för svenska aktier. På Stockholmsbörsen hamnar investmentbolag i facket av lågvolatila aktier. Men vare sig fastighetsbolag eller banker skulle exempelvis kvala in.

Högvolatila bolag finns i flera olika branscher och toppas av bolag som exempelvis kursraketen Sinch. Alla riskfyllda aktier behöver således inte vara dåliga investeringar. Nibe och Apple är två andra högvolatila aktier som berikat sina aktieägare under lång tid.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>

  • ANNONS Annons-banner