Catena Media har potential att bli en ny Fingerprintbomb på börsen efter att största ägaren Optimizer Invest sålt av merparten av sitt innehav, skriver Dagens industri i torsdagens tidningsutgåva.

ANNONS

Aktieförsäljningen anser Di vara anmärkningsvärd eftersom den sker i ett läge där aktien har tappat en fjärdedel av sitt värde på bara lite drygt tre månader. Ännu mer anmärkningsvärt blir det att Optimizers medgrundare satt i vd-stolen så sent som i början av juni.

Att Optimizer dumpar Catena-aktier i rådande läge bör därmed ses som en varningssignal för ett skakigt bygge, skriver Di.

Affärstidningen konstaterar att Catena Medias affärsmodell ”rollup”, där konstanta förvärv driver upp aktiekursen, inte kan hålla på i evighet. Detta har påvisats med tidigare företag och för Catena har förvärven redan drivit upp nettoskulden till såpass höga nivåer att man slagit i obligationskonvenanten, alltså de villkor som ställts upp av långivarna.

ANNONS
ANNONS

Framöver kan det bli tal om att Catena Media tvingas bromsa in förvärvstakten, och då påverkas även vinsttillväxten, som redan uteblivit under det första halvåret. En avtagande vinsttillväxt övergår till en fallande aktiekurs och ”vill det sig illa har Catena Media potential att bli den största småspararbomben på Stockholmsbörsen sedan Fingerprint Cards”, skriver Di.