Skogsbjässen SCA är veckans aktie i Dagens industri eftersom nästa års resultat väntas bli positivt gynnat av att valutasäkringarna löper ut.

ANNONS

SCA, som gynnas av en svag krona eftersom 80 procent av produktionen går på export, har också en fördel av att skogskonjunkturen fortsätter vara stark. Samtliga fyra affärsområden inom företaget möter en ökad efterfrågan. Hetast är pappersmassa där listpriserna kunnat höjas kontinuerligt under de senaste tolv månaderna på en stark efterfrågan från Kina.

”Prisrallyt på pappersmassa kommer extra lägligt för SCA som precis har återstartat sitt utbyggda bruk i Östran utanför Timrå. Produktionskapaciteten är fördubblad till 900 000 ton och bruket blir störst i världen på blekt barrsulfatmassa”, skriver Di.

Enligt affärstidningen väntas prisuppgången leda till att försäljningsvärdet på massan som produceras vid Östrand ökar med cirka 3,5 miljarder kronor på ett år, enligt gällande listpriser. Detta blir därmed också ett positivt bidrag till 2019 års vinst.

På börsen har SCA hittills i år tack vare den gynnsamma valutautvecklingen kunnat stiga med 60 procent. Men på sikt ser tidningen mer potential i aktien.

ANNONS
ANNONS

”Aktien kan vid en första anblick tydas vara dyr, med ett p/e-tal på 24, men det intressanta är kassaflödet som kommer att öka rejält framöver när valutasäkringarna löper ut och det nya massabruket i Östrand kommer upp i full kapacitet. SCA-aktien är dessutom en bra säkring om man fruktar att kronan fortsätter sin golgatavandring”, skriver Di.