Dagens industri har gjort en genomgång av den heta husdjursmarknaden där investerare är villiga att betala dyrt för aktierna.

ANNONS

Totalt granskas ett cirka tiotal europeiska bolag, varav de närmare Sverige och Norden är djursjukhuskedjorna Anicura och Evidensia, finska djurfoderjätten Musti och Swedencare.

Om Anicura och Evidensia skrivs det hur dessa är ”skolboksexempel på företagsbygge i trendens riktning”. De växte sig stora under 2010-talet på en veterinärmarknad som var fragmenterad med många lokala aktörer.

I fallet med Musti handlar det om ett nynoterat bolag. Aktien listades i februari på Helsingforsbörsen och har utvecklats klart positivt, upp 56 procent hittills. Enligt Di finns det troligen mer att hämta.

Vad gäller Swedencare är storsäljaren Plaque Off i fokus. Den stod för två tredjedelar av försäljningen förra året och fortsatt utrymme för tillväxt finns.

”Men ett orosmoln är vad som händer när patentet för Plaque Off löper ut i september 2021. Swedencare är ett intressant bolag, men aktien är väl dyr till nästan 50 gånger årets förväntade vinst”, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

En prognos från ABG:s tjänst Introduce pekar dock på en nettovinst på 44 miljoner kronor nästa år vilket gör att p/e-talet skulle sjunka till 31, uppger tidningen.