Dagens PS

DI-analys: "Aktien är stendöd"

Intrums aktie är "stendöd"
Intrums aktie är "stendöd"
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 mars 2018Publicerad: 09 mars 2018

I analysen ställs frågan på sin spets: Vem vågar köpa börspappret “ens med rejäl rabatt”?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Industris Gustaf Tapper konstaterar att 20 procent av börsvärdet i Intrum gått upp i rök, och att det inte blev någon “guldkantad exit” för huvudägaren Nordic Capital.

Intrum dras med en sämre tjänsteaffär, enligt senaste rapporten, som Di hänvisar till, samtidigt som det pågår ett dramatiskt skifte i koncernen, enligt Gustaf Tapper, som undrar om marknaden förstått det fullt ut.

“Under fjärde kvartalet sjönk resultatet inom kredithantering med 16 procent till 610 miljoner kronor. Samtidigt steg resultatet inom finansiella tjänster med 7 procent till 752 miljoner. Siffrorna skvallrar om att lönsamheten i den externa inkassoverksamheten rasar. Intrum ska följaktligen värderas mer som ett investeringsbolag och mindre som ett tjänsteföretag”, skriver Tapper och konstaterar att aktien dykt från 320 till 257 kronor, vilket förklaras med att “balansräkningen på 67,8 miljarder bara producerade en ebit på 3,49 miljarder 2017”.

Enligt Di-analysen har “Intrum tappat tempo efter fusionen”, flera nyckelpersoner har dessutom försvunnit i snabb följd efter de tidigare guldåren 2009-2016; det viktiga för aktieägarna framöver är hur den nya ledningsgruppen jobbar.

Frågorna är, som framgår, många i analysen.

“Dessutom är det avgrundsstor klyfta privatekonomiskt i ledningsgruppen under Mikael Ericson, det har bildats ett tydligt A– och B-lag. Cheferna från gamla Lindorff, A-laget, äger aktier i Intrum för 118 miljoner kronor. B-laget, 7 personer, äger aktier för drygt 6 miljoner. Att denna ledningsgrupp inte långsiktigt kommer att vara en ‘happy family’ inser varje chef med personalansvar eller en lagledare för ett idrottslag”, skriver Gustaf Tapper och slår fast att Nordic Capital – på kapitalmarknadsdagen i december – haussade aktien, som Intrums B-lag – enligt honom – får köpa “till fullt pris och skyhög skuldsättning”.

Kontentan av det hela blev att Erik Forsberg klev av och att Mikael Ericsson nu står utan finanschef – plus att han torskat 2 miljoner på sina aktier, enligt Di-skribenten, som undrar vem som i dag vill köpa aktier i Intrum – från Nordic Capital – även om priset är kraftigt rabatterat.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS