Börsveckan analyserar ett dussin svenska investmentbolag i den senaste utgåvan av tidningen. Det resulterar i fem köpråd, fem avvakta och två säljråd. Köpråden tilldelas Bure, Svolder, Investor, Kinnevik och Spiltan. Rådet avvakta gäller för Industrivärden, Ratos, Öresund, Traction och Byggmästare AJA Holding. Säljråden tilldelas Lundbergs och Latour.

ANNONS

Investor är väl rustat att stå emot en svag konjunkturutveckling. Bolaget har en attraktiv portfölj och en substansrabatt på 20 procent, vilket gör att aktien passar utmärkt i en långsiktig sparportfölj.

Kinnevik har förutsättningar för en revansch efter de senaste årens underprestationer. Bolaget har också en substansrabatt på 25 procent.

Lundbergs lockar inte med tung vikt i fastigheter samt en stor andel cykliska innehav som bank och verkstad. Aktien handlas dessutom till en substanspremie på 15 procent, vilket motiverar ett säljråd.

Spiltan har mer att ge

Spiltans substansrabatt och beroendet av Paradox har bägge minskat och det finns mer att hämta, bedömer Börsveckan som upprepar sitt köpråd.

Industrivärden har en effektiv organisation för sin koncentrerade portfölj. En viss slagsida mot cykliskt, samt en rabatt i linje med historiken, leder dock till rådet avvakta.

ANNONS
ANNONS

Svolder är värt ett köp för den som gillar småbolagsinriktningen. Kombinationen hygglig rabatt och ett starkt track record till låga avgifter lockar tidningen.

Bure har en imponerande stark historik. Nu kan man köpa bolaget till en värdering nära substansen och därmed få ledningen beprövade affärssinne på köpet. Rådet blir köp.

Ratos har en svårvärderad portfölj, en rejäl kassa samt en klen uppsida i aktien, bedömer Börsveckan som ger rådet avvakta.

Det här imponerar inte

Byggmästare AJA Holding imponerar inte efter ett svagt år. Likviditeten, förvaltningskostnaden och portföljens avkastning är alla bland de sämsta i klassen. Rådet blir avvakta.

Latour värderas till en skyhög premie och då räcker det inte ens att vara bäst i klassen. Sälj aktien, lyder Börsveckans råd.

ANNONS
ANNONS

”Principiellt gillar vi Tractions strategi och tror att de är rätt ute med stor kassa, men det ger ingen uppsidan i aktien”, skriver tidningen och ger rådet avvakta.

Öresund möter motvind. Börsveckan gillar inte de största delarna av bolagets portfölj och ser därför ingen anledning till att köpa aktien idag. Rådet blir avvakta.

Dagens PS podd Finansräven intervjuade nyligen Per H Börjesson som står bakom Spiltan. Han förklarade då bland annat att horisonten är långsiktig och att man ser sina aktieägare som partners.