Dagens PS

De mest hatade aktierna på Wall Street just nu

Hatade aktierna
CNBC har listat de mest hatade aktierna på Wall Street. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 26 maj 2021

Efter en rejäl börsuppgång har vissa aktier fått för mycket höjd, enligt analytikerna. Här är de mest hatade aktierna på Wall Street just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De har gått igenom aktierna på indexet S&P 500 genom att använda data från FactSet och sorterat efter tre kriterier för att ta fram de aktierna som är minst omtyckta av analytiker och investerare:

Köprekommendationer av färre än 50 procent av analytikerna.

Analytikernas riktkurser för de kommande tolv månaderna visar i snitt en nedgång jämfört med nuvarande börsvärde.

Ökat intresse att blanka aktien, över 5 procent av de aktier som är ute på den öppna marknaden.

American Airlines flyger inte hos analytiker

Den aktie som lyfts fram som “mest hatad” är Lumen Technologies, ett telekombolag. Bara sex analytiker har en köprekommendation på bolaget, som har mest nedsida av aktierna i CNBC:s lista med en genomsnittlig riktkurs hos analytikerna som är 26,8 lägre än nuvarande aktiekurs. Tidigare under året har Lumen Technologies gått upp 40 procent, vilket alltså är för mycket enligt analytikerna.

Därefter kommer flygjätten American Airlines, som blivit en favorit hos blankare efter att ha stigit 50 procent i år. 14,8 procent av aktierna i “float” är föremål för korta positioner, enligt CNBC. Den genomsnittliga riktkursen hos analytikerna visar en nedsida på 23,8 procent.

Gamestop låg högst i början av året

ANNONS

Modebolaget Gap är en annan aktie som marknaden tycker stigit för mycket. Bolagets aktie har gått på 60 procent efter förhoppningar om ökad försäljningen när USA öppnar upp efter coronapandemin. Nu tycker dock bara 18 procent av analytikerna att aktien är värd ett köp, och den genomsnittliga riktkursen visar en nedsida på 1,3 procent, skriver CNBC.

Att få analytiker och blankare emot sig är dock inte någon garanti för att det kommer må dåligt. I början av året var Gamestop högst på listan och den mest blankade aktien på Wall Street – sedan drevs aktiekursen upp flera tusen procent i en kamp mellan blankande hedgefonder och investerare på internetforumet Reddit.

Läs mer: Gamestop förklarat – så funkar ”memeaktier”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS