Många danska bolag väljer att ta steget över sundet och noteras på den svenska börsen. De lockas av en mer utvecklad kapitalmarknad.

ANNONS

Det finns för närvarande ett tjugotal danska bolag noterade på de svenska listorna, och det ser ut som att antalet kommer att öka.

Sverige långt före

De två ländernas börser ligger långt ifrån varandra i ökningsgrad – där Köpenhamns First North har stigit med elva procent det senaste året – att jämföra med Stockholmsbörsen där den har stigit med 24,5 procent.

”Det är en milsvid skillnad mellan ländernas kapitalmarknad där Danmark ligger 20 år efter Sverige på många sätt”, säger Markus Neuding, vice koncernchef på Spotlight Group som bland annat driver Malmöbaserade Sedermera Fondkommission, till Di. 

Han säger vidare att många danska rådgivare agerar utan tillstånd som krävs ”och kan ta betalt i optioner eller aktier vilket gör att de vill maximera priset vid en notering”.

”Det är sedan länge reglerat i Sverige”, säger han.

Oscar Ahlgren är vd för Malmös corporate finance-företag Västra Hamnen Corporate Finance. Han går steget längre och säger att det råder ”vilda västern på finansmarknaden i Danmark”.

Mer seriösa

Han beskriver de svenska rådgivarna som mer seriösa och att det för tillfället är många danska små- och mellanstora bolag som vill in på den svenska börsen.

”Vi får i dag fler propåer från danska bolag än svenska bolag. Men vi tackar nej till de flesta av förfrågningarna eftersom de i många fall har en orimlig förväntansbild av vad deras bolag ska vara värda”, säger han.

Den Malmöbaserade rådgivaren inom fastighetsbranschen Croisette har tagit steget in på den danska marknaden – som grundaren Per Svensson kallar ”trött”.

ANNONS
ANNONS

”Vi har en längre tid sett att den danska marknaden är i stort behov av konkurrens och nytänkande”, säger han och klargör:

”Som rådgivare finns det goda möjligheter att lyckas där om man är professionell.”

Läs även: Konkursvåg i Danmark – minskning i Sverige [Dagens PS]