Börsveckan fokuserar i den senaste utgåvan på norska laxbolag. Det resulterar i köpråd för laxbolagen Salmar och Grieg Seafood samt kycklingbolaget Scandi Standard. Tidningen ger rådet avvakta för Mowi, Lerøy Seafood och Norway Royal Salmon.

annons
annons

Salmar har en historik av hög lönsamhet och hög innovationsgrad. Verksamheten är välskött och nya projekt är intressanta. Värderingen är hög, men det är välförtjänt, anser Börsveckan och ger köpråd.

Det marknadsledande laxbolaget Mowi hade ett besvärligt år 2020. Trots behållna volymer sjönk intäkterna och resultatet halverades. Innevarande år ser dock bättre ut. Värderingen är rimlig, bedömer tidningen och ger rådet avvakta.

Så ska du agera här

Lerøy Seafood skiljer sig en del från de andra laxbolagen med uppfödning av både lax och öring, vildfiske, men även en stor distributionsapparat. Det resulterar i att lönsamheten svänger kraftigt. Börsveckan väljer att avvakta.

Norway Royal Salmon hade ett tufft fjolår, men förväntningarna är trots det höga inför 2021 och framåt. Till dagens värdering lockar inte aktien, anser Börsveckan och ger rådet avvakta.

Grieg Seafood hade ett utmanande 2020 med låga spotpriser på lax och produktionsstörningar med infekterade odlingar, vilket resulterade i lägre volymer än väntat. Det finns dock ljusglimtar och aktien är billig, anser tidningen som ser kurspressen som ett bra tillfälle att köpa aktien.

ANNONS
ANNONS

Kycklingbolaget Scandi Standard har länge presterat sidledes, i bästa fall. Värderingen är nu låg på därtill försiktiga estimat och med Johan Bygge som ny styrelseordförande ser aktien klart attraktiv ut. Chanserna överstiger riskerna, bedömer Börsveckan och ger köpråd.

Läs även: Det händer på börsen i dag, den 19 april [DagensPS.se] »