Börsveckan bjuder på ny köpvärd kvartett

Uppdaterad: 30 jan. 2022Publicerad: 30 jan. 2022
Wall Street
Det var skakigt på Wall Street under måndagen när oljepriset rusar.(Foto: TT)

Senaste utgåvan av tidningen Börsveckan innehåller bland annat en kvartett köptips, däribland på Atlas Copco-avknoppade Epiroc. 

ANNONS
ANNONS

Verkstadsbolaget Epiroc, som är av landets största och avknoppat från Atlas Copco, är värd en plats i börsportföljen, anser Börsveckan som anser att det är läge att “plocka” bolaget efter “kurssvackan”.

Vid tidpunkten för tidningens analys hade Epiroc, som tidigare haft en stark kursutveckling, gått ner drygt 15 procent i år. Detta trots en “rekordhög tillväxt och lönsamhet” i bokslutet för 2021.

Därför ska du köpa Epiroc

Oberoende av kräftgången för aktien hittills under 2022 ser framtiden ljus ut för Epiroc, bedömer Börsveckan som åter trycker på köpknappen för bolaget.

“Det faktum att två tredjedelar av intäkterna kommer från den höglönsamma eftermarknaden är också positivt och skapar en helt annan stabilitet jämfört med övriga industribolag generellt sett”, heter det bland annat.

Epiroc är en ledande innovativ leverantör för gruv- och infrastrukturindustrin med ett börsvärde på cirka 200 miljarder kronor.

Största ägare är Investor, Alecta Pensionsförsäkring, Blackrock och Vanguard, uppger Börsveckan.

ANNONS
ANNONS

VBG Group saknar köptrigger

I industrikoncernen VBG Group är det för stunden inget köptillfälle, anser Börsveckan, även om bolaget “levererat en stabil lönsamhet” och att förvärv står upp på agendan.

Aktien värderas lågt, enligt tidningen, men det anses vara “rimligt” ur operativt och vinsttillväxtmässigt perspektiv.

Några “jättetriggers” kan tidningens proffs inte se som motiverar en högre värdering i dagsläget, de förestående förvärven kan öka riskerna i bolaget.

På tolv månader sikt är “köpläget inte givet i VBG”, konstaterar Börsveckan.

OX2 passar bäst för våghalsiga

Även med OX2, som uppges vara Europadominerande på landbaserad vind och växer inom havbaserad vind, avvaktar Börsveckan.

ANNONS

Bolagets aktie anses lämpa dig bäst för “investerare som inte skyr risk”, trots en stark efterfrågan och sjunkande kostnader.

“Utvecklingen av vindparker är en svår bransch och riskerna bör betraktas som relativt höga. OX2 känns som ett stort och stabilt bolag men prognossättningen är svår”, heter det i artikeln.

Värderingen i Builddata lockar inte

Ytterligare ett bolag som får rådet avvakta, dessutom på nytt, är Builddata, som strävar efter att digitalisera byggbranschen i första hand i Storbritannien, Irland och Australien och som just nu uppges ha bra snurr på affärerna, sett till bolagets senaste rapport.

Siffrorna som omfattade Q2 i det brutna räkenskapsåret visar att tillväxten är fortsatt hög i bolaget.

Men det är också värderingen och den lockar inte Börsveckan, som anser att osäkerheten är för hög.

ANNONS

Därav det upprepade avvakta-rådet på Builddata.

Behåller köptipset på Byggmax

I Byggmax, som rapporterade i veckan som gick, konstaterar experterna på Börsveckan att det finns en “god kostnadskontroll” och man spår att “butiksuppgraderingarna kommer att ge gott resultat framöver”.

Aktien attraherar då den fortfarande är billig, bolaget anses också vara på rätt kurs med sin position inom lågprissegmentet, ökat e-handel och “en bra ledning”.

Köprådet står därmed kvar på tolv månaders sikt på Byggmax.

Värderingen måste ner i Dometic

När det gäller Dometic, där vd Juan Vargues för övrigt uppges ha ett eget stort aktieägande, vilket uppskattas av Börsveckan, vill tidningen “syna fler rapporter” innan man vågar sig på ett köpråd.

Bolaget, som säljer båtar och husvagnar, anses “sårbart för sämre tider”, och “friluftstrenden är mer svårbedömd och balansräkningen ansträngd”, heter det.

Värderingen måste ner mer för att locka Börsveckan.

Avvakta även med Devyser

Även medtechbolaget Devyser är det läge att avvakta med, enligt tidningen.

“Verksam inom diagnostik som är ett snabbväxande område och inriktning mot genetik ger spännande möjligheter men som alltid är det en fråga om värdeing”, skriver börsproffsen, som slår fast att det inte finns några “jättestora utrymmen för bakslag framöver”.

ANNONS

Därför blir rådet att vänta med aktien i Devyser.

Köp Fagerhult – det ser ljust ut

I belysningsföretaget Fagerhult ljusnar det däremot, enligt Börsveckan som förklarar att bolaget kämpat i motvind under lång tid men att man nu tror att det snart vänder.

“Värderingen är inte avskräckande hög för att göra ett chansköp här.”

Tvärtom bedöms chanserna som goda i Fagerhult. Köp aktien, tipsar Börsveckan.

C-rad får ett “spekulativt” köpråd

Slutligen sätter tidningen “ett lite mer spekulativt köp” på C-rad, som man tror får bra fart framöver och som sammantaget redovisar ett starkt bokslut för 2021.

Aktien anses intressant då den bland annat “kommit ned en bit från toppnivåerna kring 67 kronor i höstas”.

C-rad uppges vara verksamt inom strålterapi med mjukvara och produkter som ökar precisionen och effektiviteten i behandlingarna.

Läs även: Expert: Behåll lugnet när börsen skakar

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.