Godistillverkaren Cloetta blöder pengar i den svenska lösgodisverksamheten. Det står högt upp på att bolagets agenda att fixa det problemet, men marknaden verkar inte tro på planen och börsen tror inte på aktien. ”Det ger bra förutsättningar för positiva överraskningar. Vi plockar in en post till Börsplus portfölj”, skriver Börsplus i en analys på onsdagen.

Analystjänsten konstaterar att Cloetta inte har varit särskilt bra på att allokera det kapital som genereras i rörelsen och bolagets förvärvshistorik är ganska nedslående. Fokus ligger nu inte främst på nya förvärv utan på att åtgärda lönsamheten i verksamheten.

”De förbättringsåtgärder Cloetta nu jobbar med låter rimliga och vi tror chansen är god att resultatet fortsätter stärkas framöver. Då borde den billiga aktien kunna uppvärderas något.
Skulle Cloetta misslyckas och få en ännu lägre värdering än vad aktien redan har, så är inte nedsidan enorm. Verksamheten är dessutom konjunkturstabil för den som tycker det är lite läskigt att mycket annat på börsen redan klättrat 20 procent bara i år. Vi tycker oddsen lockar tillräckligt för ett köpråd och köper även in en post till Börsplus portfölj”, skriver analystjänsten i sin slutsats.

Börsplus ser i sitt huvudscenario på några års sikt en potential på 47 procent i aktien. Det optimistiska scenariot ger en avkastning på 94 procent och det pessimistiska scenariot en kursnedgång på 14 procent.

ANNONS
ANNONS

IT-återförsäljaren Dustins halvårsrapport i morse gav varken stöd för tesen om att marginalerna långsiktigt ska upp eller för en ökad värdering av aktien. Men är den illa nog för att helt ge upp om aktien? Den frågan ställer sig Börsplus i en analys på onsdagen.

Börsplus ser en avkastningspotential kring 25 procent i aktien räknat på en värdering på 13,5 gånger företagsvärdet, börsvärdet plus nettoskuld, i relation till rörelseresultatet.

”Det är på gränsen till tillräckligt för att behålla köprådet. Givet det inslag av serieförvärvare som finns i Dustin och den organiska tillväxten kan man argumentera för att en högre multipel är rimlig. Chansen finns att börsen går på den linjen någon gång i framtiden. Men då måste rapporterna vara lite mer övertygande än det Dustin visar upp idag”, skriver Börsplus i sin slutsats.

Analystjänsten ser i sitt huvudscenario på några års sikt en potential på 26 procent i aktien. Det optimistiska scenariot ger en avkastning på 74 procent och det pessimistiska scenariot ett kursfall på 27 procent.