Det gäller att ”ha is i magen” och ”strunta i vad experterna kraxar om” inför stundande börskaos, det vänder lika snabbt upp igen, enligt börsguru.

ANNONS

Det är Erik Pensers kapitalförvaltningschef Jonas Thulin som går ut med rådet till småsparare att sitta still i båten när kaos bryter ut på börsen och ”strunta i vad experterna kraxar om”, säger denna börsguru till Dagens Industri.

Det är när ”triple witching hour”, det vill säga när ränte-, valuta- och aktieoptioner alla förfaller på samma dag, som du som småsparare ska ”ha is i magen”, enligt proffset; det här inträffar den 17 september och sker fyra gånger om året, berättar tidningen.

Jonas Thulin konstaterar att börsen i dag, till skillnad mot tidigare, styrs av optionsmarknaden en vecka varje månad, då är det ”svansen som styr hunden”, säger Erik Pensers kapitalförvaltningschef till Di.

När merparten av optionerna förfaller den tredje fredagen i månaden, åtminstone är det så i USA, enligt artikeln, brukar det utlösa kraftiga, negativa börsrörelser.

Rekordstora volymer på optionsmarknaden

Men mönstret är att på det följer en uppåtrekyl.

Så här har det sett ut, även på Stockholmsbörsen, i synnerhet i augusti, framgår det.

Det blir extra markant nu när volymerna på optionsmarknaden enligt Jonas Thulin är ”rekordstora”, samtidigt som marknaden köper underliggande börs för att skydda sig.

För småsparare som inte sitter på samma information som storfräsarna kan smällen bli tung.

ANNONS
ANNONS

”Det här är ett typiskt sådant läge där vi elaka banker sitter på ett stort informationsöverläge. Vi som institutionell förvaltare får uppdateringar dagligen på hur optionsmarknaden är positionerad. Vi vet hur stora positionerna är och vi vet förfallen. Det är ett ganska oschysst spel”, säger Thulin till Di där hans råd är att hålla stenkoll på ”alla strateger och liknande som baissar”.

Läs mer på Di.se.

Läs även: Dags att positionera din aktieportfölj för 2022 [Dagens PS]