Dagens PS

Dags att positionera din aktieportfölj för 2022

Nordeas aktier
I artikeln får du tips på hur du som placerare bör agera utifrån dagens höga inflation. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 20 sep. 2021Publicerad: 06 sep. 2021

Essity, Dometic, Husqvarna och Dustin. Det är en kvartett som till sin profil mycket väl kan passa in i en vinnande aktieportfölj på börsen nästa år.

ANNONS
ANNONS

Om fyra månader går vi in i ett nytt år och då gäller det som alltid att helst äga aktier vars vinster stiger och inte faller.

Sällanköpsvaror bäst

Enligt en analys från banken SEB är det just kategorin sällanköpsvaror som kommer att leverera den bästa vinsttillväxten under nästa år i Norden.

Banken prognostiserar en vinstökning på hela 32 procent för sektorn, vilket är överlägset bäst jämfört med andra branscher. Hälsovårdsbolag och företag inom informationsteknologi är två andra investeringsalternativ för de som vill ha medvind med vinstutvecklingen nästa år.

aktieportfölj 2022

Verkstadssektorn ut

Däremot tycks det vara hög tid att i sin aktieportfölj peta ut den börstunga verkstadssektorn. Nästa år estimerar SEB att den samlade vinsten för industribolag faller i Norden. Om än bara med drygt 2 procent, men det är ändå negativt.

Året därpå, 2023, räknar SEB att vinstfallet i verkstadssektorn fortsätter. Att äga aktier i företag och sektorer som beräknas uppvisa fallande vinster de kommande två år är inte optimalt.

Låga vinstmultiplar

Sedan tar det nog emot för många aktieägare att sälja verkstadsbolag, som i år på vinsttoppen värderas beskedligt. Stålbolaget SSAB har exempelvis, enligt analytikerprognoser, ett P/E-tal på 5 för innevarande år.

Men det finns en gammal börsskröna om att man skall sälja cykliska bolag på låga vinstmultiplar och köpa tillbaka dem på höga. Att det här rådet lever kvar i börskretsar beror på att den faktiskt fungerat.

Banker tappar

Men det är inte bara cykliska verkstadsbolag som man bör vara försiktig med den närmaste tiden på börsen, om nu vinsten ska styra.

Även råvarubaserade företag, energi- och banksektorn hör till branscher där vinsterna vänder nedåt nästa år.

Relaterade artiklar:

Småbolagsfonder mosar storbolag över tid. Dagens PS

Alla klarar av Warren Buffetts recept för framgång. Dagens PS

 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS