Björnen sover inte på Wall Street i New York. Enligt WSJ befinner sig en hel drös av börsnoterade bolag i USA på nivåer som beskrivs som björnmarknad.

ANNONS

The Wall Street Journal konstaterar att den amerikanska aktiemarknaden inlett det nya året skakigt.

I artikeln framgår det att mer än 220 börsnoterade bolag i USA med börsvärden på över 10 miljarder dollar tappat minst 20 procent från sina toppnivåer.

Många av bolagen är, skriver WSJ, kvar i det som kallas björnmarknad.

På storbolagsindexet S&P 500 nämns i sammanhanget Walt Disney, Netflix, Salesforce.com och Twitter.

Nasdaqbolagen har fått med stryk

Men ännu mer turbulent har det varit på tekniktunga Nasdaq, där 39 procent av aktierna uppges ha halverats från sina tidigare toppnoteringar.

ANNONS
ANNONS

Tidningen hänvisar till statistik från Jason Goepfert på Sundial Capital Research som visar detta faktum.

Samtidigt som Nasdaq är snubblande nära all-time-high, så har luften gått ur mängder av bolag. Inte sedan it-bubblan sprack omkring millennieskiftet har så många aktier fallit så hårt på Nasdaq, skriver WSJ.

Det är tydligt att björnen sover inte på Wall Street.

Under börsstarten i år har många paniksålt aktier, särskilt i tekniksektorn, och förra veckan blev facit en nedgång på 2,2 procent för S&P 500, medan Nasdaqbörsen rasade med hela 4,8 procent.

Räntehöjningar gör investerare nervösa

Det var en fortsättning på kräftgången på USA-börsen från veckan innan, alltså 2022 års första börsvecka

”Det har varit mycket störningar och skillnader mellan vinnare och förlorare”, konstaterar Ilya Feygin, vd på WallachBeth Capital, i WSJ-artikeln.

ANNONS
ANNONS

Det som hänt och ger börsen frossa är att många investerare tagit höjd för räntehöjningar från USA:s centralbank Federal Reserve i år.

Minst tre räntehöjningar är att vänta, men det kan bli fler än så. Fed-ordförande Jerome Powell har deklarerat att centralbanken gör det som krävs för att bekämpa inflationen.

Läs mer om det här: Pressad Jerome Powell: Då höjer vi räntan mer [Dagens PS]