Nätbanken Avanza tappar stort på börsen efter sin delårsrapport för det andra kvartalet. Detta trots att resultatet för kvartalet var det näst bästa någonsin.

ANNONS

Intäkterna landade på 754 miljoner kronor, en ökning från 526 miljoner kronor under samma kvartal 2020, men en minskning från 957 miljoner kronor under det första kvartalet 2021.

Marknaden hade hoppats på mer – och Avanza störtdyker på börsen. Vid 12-tiden på onsdagen var aktien ner 10,15 procent.

”Det är det näst bästa kvartalet som vi någonsin levererat i Avanza. Det är tillfredsställande. Det är bara första kvartalet i år som var bättre men då såg vi extrem aktivitet på marknaden. Det som jag verkligen tar med mig är att vi har fortsatt tillväxt”, säger Rikard Josefson, vd på Avanza, till Di TV.

Ska ha läckt i ett och ett halvt år

I kvartalsrapporten kommenterade vd:n också ytterligare en gång att Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot i juni rapporterade att Avanza-kunder som har ansökt om lån har fått olika uppgifter skickade till Facebook. Läckan ska ha pågått i ett och ett halvt år. Vd:n kallar händelsen för ”beklaglig”.

”Avanza hade en koppling mot Facebook som vi inte skulle ha haft, aldrig hade för avsikt att ha och inte heller nyttjade. Det hela berodde på ett handhavandefel hos oss. Uppgifterna som inhämtats av Facebook har raderats och har enligt uppgift från dem aldrig använts”, skriver Richard Josefsson som även tidigare har kommenterat och beklagat händelsen.

Har anmält händelsen till myndigheter

”Vi utreder orsakerna till det som skett och drar viktiga lärdomar. Vi har anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten och Finansinspektionen, med vilka vi har en bra dialog. Det är ännu för tidigt att säga om det kan få några ekonomiska konsekvenser, men det kan inte uteslutas. Viktigt att poängtera är att vår bedömning om att inga kunder utsatts för skada kvarstår”, skriver Richard Josefsson.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Sven Hagströmer gillar eget kursfall i Avanza

Läs mer: Kunder hos Avanza röjdes på Facebook