Embracer toppar köpstatistiken över aktier i augusti – både hos Avanza och Nordnet. Det visar nya siffror från nätmäklarna.

ANNONS

Svenska småsparare klev in stort och köpte aktier i det svenska datorspelsföretaget Embracer i augusti, som historiskt kännetecknas av att vara en svag börsmånad.

Men Avanza rapporterar i ett pressmeddelande att riskaptiten var fortsatt hög, bland annat motiverad av en stark rapportsäsong. Enligt nätmäklaren ökade kundernas aktiehandel med 21 procent under månaden, enligt ett pressmeddelande.

Avanzas sparekonom Nicklas Andersson ser nu fram mot börsutvecklingen i höst, som han bedömer blir ”mer spännande än på länge”.

”Aktier brukar sägas vara en vintersport, men i år har samtliga börsmånader varit positiva och breda Stockholmsbörsen har avancerat närmare 33 procent inklusive utdelning. Därmed blir hösten mer spännande än på länge. Hittills har marknaden skakat av sig oro för delta-varianten av coronaviruset, kommande nedtrappning av tillgångsköp från amerikanska Fed och tuffare jämförelsetal kommande kvartal”, säger Nicklas Andersson.

Investmentbolag lockade hos Nordnet

Hos Avanza avyttrade småspararna investmentbolag i augusti, men hos Nordnet var det tvärtom – där storshoppade kunderna bolag som Investor och VNV Global.

Nordnets sparekonom Frida Bratt tycker generellt att investmentbolag är en god investering, men inte till vilket pris som helst.

”De är de nya folkaktierna. Och som investeringsidé är investmentbolag fortfarande bra – men jag tycker man ska tänka till innan man köper något till väldigt hög premie. Framöver tror jag att det allmänna börshumöret avgör om premierna kan fortsätta falla”, säger Frida Bratt i ett pressmeddelande från Nordnet.

Här är 5-i-topp-aktierna hos Avanza i augusti: Embracer, Tesla, Volvo, Electrolux och H&M.

ANNONS
ANNONS

Kindred, Astra Zeneca, Investor, Evolution och Latour var de fem mest sålda aktierna under månaden hos Avanza.

Hos rivalen Nordnet var Embracer, Investor, Volvo, SBB och VNV Globala de mest köpta aktierna i augusti, i den ordningen, medan Hemnet, RVRC Holding, Astra Zeneca, Fortnox och Millicom var de fem mest sålda aktierna.

Läs även: Embracer på köpfest igen – åtta bolag för 2,7 miljarder [Dagens PS]