Inga ny börsrekord noteras på drygt en månad, men småbolag brukar vara vinnare. Dra ned på småbolagen ändå i osäkerheten, är tipset.

ANNONS

Det här skriver Dagens Industri i en analys och konstaterar att Stockholmsbörsens småbolagsindex gått upp med mer än 300 procent se senaste tio åren.

I en jämförelse som tidningen gör framgår det att storbolagsindexet under samma tid stigit med 123 procent.

Enligt Di:s Ulf Petersson ökar emellertid osäkerheten nu även kring börsens småbolag i Sverige. I USA är detta redan ett faktum.

Omvända världen i Stockholm

Nu svänger börsen börsen mer och riskerar att öka pressen även på svenska småbolag. Amerikanska investerare har redan börjat sälja av småbolag i USA i takt med tilltagande oro. Där har småbolagsindexet Russell 2000 gått ned med 7 procent sedan toppen i år i mitten av mars.

Under samma period har storbolagsindexet stigit med 3 procent i USA. Omvända världen jämfört med utvecklingen på Stockholmsbörsen alltså.

På Stockholmsbörsen har OMXS Small Cap-index klättrat 7 procent sedan mitten av mars. Storbolagsindexet har under samma tid också stigit, dock med mer försiktiga 5 procent.

Hänsyn ska tas, skriver Di:s expert, att när det gäller småbolagen på börslistan i Sverige är värdet mindre än i USA.

Småbolagsaktier vinnare – minska horisonten ändå

Alltjämt tycks småbolag vara en säkrare hamn på Stockholmsbörsen när börshavet stormar, och genererar också bättre avkastning till sina investerare. Dessa har kunnat tillgodose sig ett klirr på 176 procent de senaste fem åren, att jämföra med 114 procent från storbolagen under motsvarande tid.

Och senaste året har småbolagen på Stockholmsbörsen avancerat 67 procent, jämfört med storbolagens 49 procent.

ANNONS
ANNONS

”Småbolagsaktier är därmed nästan alltid en god investering”, är Di-proffsets slutsats med reservation för att småbolag brukar gå sämre än storbolag under börskriser, en trend som redan börjat i USA och som tids nog historiskt brukar smitta av sig även i Sverige, framhåller Petersson.

Sammanfattningsvis är han råd under rådande börsklimat – minska exponeringen mot småbolag!

Läs även: Säljsignal fastighetsaktier – kontorsvakanser ökar [DagensPS.se] »