Erik Nilsson, Öhman fonders allokeringschef, tar höjd för att börsen kan falla 10-15 procent under nästa år och pekar ut vilka sektorer och bolag du bör positionera dig i.

Sedan mars i år, när första pandemivågen toppade, har börsen gått upp med fantastiska 60 procent, skriver Dagens Industri.

Dock varar inga börsrallyn för evigt och Erik Nilsson, Öhman fonders allokeringschef, som Di talat med, ser visserligen potential för ytterligare lyft på 10 procent. Men sedan, i mars 2021, räknar han med att börsen går in i en nedåtgående trend.

”Då vill man ta hem vinster”, säger han till Di och menar att vaccineuforin då lagt sig.

Ganska exakt ett år efter att börsen bottnade i mars i år, alltså i mars nästa år, tror alltså experten att börssmällen kommer.

”Kommer att svida för den som är felexponerad”

Så här mycket tippar han att börsen dyker:

ANNONS
ANNONS

”Förmodligen mellan 10 och 15 procent ned. Det handlar inte om 30 procent som vid vårens coronautbrott när också realekonomin dök. Men det kommer ändå att svida för den som är felexponerad.”

Erik Nilsson råd i Di är att exponera sig mot småbolag globalt inför börsnedgången.

Därefter rekommenderar han börsinvesterare och vanligare småsparare att stuva portföljen igen med digitala vinnarbolag, elbilstillverkare och bolag som kör den gröna och hållbara linjen.

I stället för att satsa på de riktigt stora techbjässar, som exempelvis Apple, är hans rekommendation att köpa aktier i mindre teknikbolag, gärna verksamma i Kina, Sydkorea och Taiwan.

Spola Tesla för mindre elbilsbolag

”Det finns också mindre elbilsbolag som är mer intressanta än Tesla”, framhåller Öhman fonders allokeringschef i Di-artikeln.

För den som gillar medicinteknikbolag kan det också ge utdelning, ”om du väljer rätt delsektor”, resonerar börsprofsset och nämnder i det sammanhanget svenska Sedana Medical.

ANNONS
ANNONS

Även Nibes värmepumpar kan ge tillväxt, tror han, och generera fin avkastning till aktieinvesterare i bolaget.

När det gäller digitala bolag och tillväxttrender lyfter Erik Nilsson fram nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Läs även: Stökigt på börsen – kraftiga ras varje år [DagensPS.se] »