Aktier hos vaccintillverkarna stiger när Kina nu ser sitt värsta covidutbrott på två år. Utbrottet kan även leda till en utdragen pandemi och att efterfrågan på vaccin ökar.

ANNONS

De stora vaccintillverkarnas aktier steg på måndagen när Kina nu kämpar med att hålla covid ute ur landet, i en strategi som inte ser ut att ha lyckats med tusentals nya fall och lockdowns som följd.

Aktier hos vaccintillverkarna stiger

Under måndagsmorgonen steg Moderna med hela 20 procent för att sedan sluta på upp 8 procent och landa på över 150 dollar per aktie, skriver CNBC.

BioNTech steg 12 procent och handlades för nära 152 dollar, Pfizer gick upp med 4 procent och Johnson & Johnson steg med drygt 1 procent till drygt 171 dollar.

Även om det ser positivt ut för vaccintillverkarna är det inte lika muntra tongångar för de asiatiska börserna som följer covidutbrotten i Kina och Hongkong. Över 32 000 nya fall av covid-19 rapporterades från Hongkong under söndagen och fler fall är att vänta, enligt myndigheterna.

Hongkongbörsens Hang Seng föll tungt under eftermiddagshandeln på måndagen, med minus 3,81 procent.

Många viktiga kinesiska städer befinner sig nu i olika former av nedstängningar, som Shenzhen, ett stort tekniskt nav i södra Kina nära Hongkong, där företagen har stoppat all icke-nödvändig affärsverksamhet och låter sina anställda arbeta hemifrån. I Shanghai, Kinas finansiella nav, har skolorna stängt och invånarna får inte lämna staden om det inte är absolut nödvändigt.

Rädsla hos investerare

De nya utbrotten i Kina kan leda till rädsla hos investerare att pandemin kommer ta längre tid än förväntat. Det är dock goda nyheter för vaccintillverkarna.

ANNONS
ANNONS

”Vaccintillverkare kommer att fortsätta att handla på den globala rädslan för fler vågor”, uppgav aktieanalytikern Michael Yee.

Moderna räknar med att sälja sina vaccin för minst 19 miljarder dollar för 2022, medan Pfizer räknar med 32 miljarder dollar i intäkter. Även om Kina sannolikt kommer fortsätta att förlita sig på sitt inhemska vaccin Sinopharm, så ser det ut som att efterfrågan på andra vacciner kommer öka runt om i världen.

Läs även: Moskvabörsen fortsatt stängd [Dagens PS]