Dagens PS

Moskvabörsen fortsatt stängd

Vladimir-Putin
Moskvabörsen har varit stängd sen den 25 februari. (Foto: TT)
Daniel Bylund
Daniel Bylund
Uppdaterad: 14 mars 2022Publicerad: 14 mars 2022

Moskvabörsen planeras att öppna igen den 18 mars. Stora kursfall att vänta för börsen som stängdes dagen efter Rysslands invasionen av Ukraina, rapporterar Wall Street Journal. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det blir den tredje veckan som Moskvabörsen håller stängt efter Rysslands invasion av Ukraina och västvärldens sanktioner infördes.

Stora kursfall att vänta

När Moskvabörsen väl öppnas igen är sannolikheten att stora kursfall väntas. Ryska bolag noterade på börserna i London och New York har redan sett den utvecklingen.

Ryska bolag får det allt svårare att bedriva sin verksamhet till följd av kriget i Ukraina och västs sanktioner. Det är en ny hård vardag som väntar med utländska investerare som flyr landet, stora svårigheter i försörjningskedjor och import av viktiga delar och material.

Moskvabörsen påverkas på flera håll

Mitt uppe i krisen meddelar Moskvabörsen att Vadim Kulik, som sitter i styrelsen för ryska VTB bank, lämnar sin plats i Moskvabörsens styrelse. Vadim var en av tio personer som sanktionerades av amerikanska finansdepartementet i fredags.

Den globala leverantören av index, MSCI och andra leverantörer har tagit bort ryska aktier från globala index. En åtgärd som kommer påverkar investeringar för miljarder av dollar.

Den ryska centralbanken har blivit avstängd från Bank of Settlements (BIC), som räknas som centralbanken för centralbanker, och får inte använda deras tjänster efter sanktionerna införts.

Läs mer: Moskvabörsen stängd efter sanktionerna

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS