I en Di-sammanställning framgår att flera aktiefonder rusat med 15–20 procent i år. ”Man ska äga aktier”, säger Mikael Petersson, förvaltare av Coeli Absolute European Equities.

ANNONS

Just hedgefonden Coeli Absolute European Equities, som har lyft ordentligt sedan årsskiftet, har haft 21 procents avkastning under 2021, med en uppgång på 3 procent under juni.

Mikael Petersson målar upp en positiv bild för aktiefonder och börsen.

”En så här stark börs under det första halvåret har vi inte sett sedan 2009. Marknaden är enormt stark, även efter halvårsskiftet trots att vi hade årets sämsta börsdag i slutet av juli”, säger han till Di.

Äga aktier

Visst kan börsen gå ner längre fram säger han, ”men fortfarande talar mycket för att man ska äga aktier.”

Bakom Coeli Absolute European Equities framgångar finns bioteknikbolaget Atai, som noterades i USA i juni, djurbolaget Swedencare som hittills rusat med 86 procent i år, och veterinärsbolaget CVS Group som också har lyft ordentligt i juni.

Prior & Nilssons aktieinriktade hedgefond Idea har klättrat med 15 procent i år och Idea har köpt aktier i bland annat Atlas Copco och Daimler.

Stor marknad

Svenska hedgefonder förvaltar tillgångar på omkring 320 miljarder kronor, vilket är runt  7 procent av den europeiska hedgefondmarknaden – vilket gör den svenska hedgefondmarknaden till den näst största i Europa.

En av de största hedgefonderna är fondbolaget Brummer & Partners fond Brummer Multi Strategy, som förvaltar omkring 33 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

För hedgefonden Gladiator har det gått trögt, men i juni steg fonden med drygt 8 procent.

Läs mer: Här är aktieägarnas nya favoriter – Investor i topp