Peter Hedlund, aktieanalytiker på Börsveckan, varnar i senaste utgåvan för de skyhöga värderingarna för elbilar och ser en bubbla.

ANNONS

”Vi ser även en tydlig bubbla inom elbilar där Polestar (Guggenheim SPAC, Luid och Rivian rusat på börsen samtidigt som Tesla, åtminstone Elon Musks försäljningar, noterade kursrekord”, skriver Peter Hedlund, aktieanalytiker, i senaste numret av Börsveckan.

Han anser att de skyhöga värderingarna för flera bolag i elbilssektorn är svåra att begripa ”då fordonsmarknadens storlek inte ökar nämnvärt bara för att fossildrivna bilar ersätts med elbilar samtidigt som de befintliga fordonsjättarna knappast blir utan marknadsandelar i elbilsracet”.

I fallet med Tesla är det enklare att förstå den höga värderingen, enligt börsexperten och tidigare pokerproffset Peter Hedlund, som pekar på Teslas ambitioner att bli störst i världen på fordonsmarknaden, vilket är en tes som flera bedömare gett uttryck för.

Förvånad över den höga riskviljan

I krönikan upprepar Börsveckans proffs även den höga risken i bolag som växer snabbt via förvärv och där de nya bolagen värderas högt utan att de bevisat något än med bra avkastning på investerat kapital.

Vidare dryftas den skenande inflationen och att risken för stagflation nu tycks ha glömts bort.

Enligt Hedlund behöver man inte leta länge för att hitta ”bubbeltendenser på börsen”, även om inflationen på kort sikt kan gynna en del bolag som kan kompensera den med prisökningar gentemot kund.

Problemet med inflationen blir däremot större med minskad köpkraft hos konsumenterna och stigande löner, vilket kan öka riskerna på börsen.

ANNONS
ANNONS

Det som förvånar Börsveckans expert är den höga riskviljan på börsen, samtidigt som centralbanker nu börjar drar åt kranarna för sina penningstimulanser. Bland annat har USA:s centralbank Federal Reserve börjat fasa ut sina månatliga stödköp av obligationer.

Det finns, som Peter Hedlund ser det, många risker nu på börsen och han nämner även högt värderade konglomerat, fastigheter och investmentbolag i sammanhanget.

”Idag är börsen högt värderad ur ett historiskt perspektiv i alla aspekter förutom i relation till räntan, vilket förstås är en central komponent i värderingen”, heter det bland annat i krönikan.