ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Aktie rusade 150 procent – på en timme

Uppdaterad: 27 aug. 2021Publicerad: 23 aug. 2021
aktie 150 procent
Forskningsbolaget Bioextrax, listat på Spotlight, rusade 150 procent på bara en timme. Bilden är tagen i ett annat börssammanhang. (Foto: TT)

På bara en timme rusade aktien 150 procent. Bakgrunden var ett landat globalt licensavtal på 25 år med ett amerikanskt bolag.

ANNONS
ANNONS

Det är forskningsbolaget Bioextrax som fick en rivstart på börsen i måndags.

Bioextrax är listat på Spotlight och har nu ingått ett 25-årigt licensavtal med en amerikansk producent av bioplasten PHA.

Det uppger Bioextrax i ett pressmeddelande.

Nyhetsbyrån Direkt skriver på Di.se att bolaget bland annat utvecklat en teknik som ” möjliggör kostnadseffektiv produktion av bioplasten PHA från sukros (socker) som råvara” och att det licensavtal som rotts i land gjort att Bioextrax aktie rusat 150 procent på en timme på Spotlight.

Bioextrax skriver att det globala licensavtal som bolaget nu fått med amerikanska PHA-producenten Full Cycle Bioplastics är “ett resultat av den utvärdering av Bioextrax extraktionsmetod som har pågått under framförallt 2021, och som relaterar till det kommersiella extraktionsavtal som Bioextrax kommunicerade 3 mars 2021”.

Vd om licensavtalet: “Glädjande”

Licensavtalet består av kvartalsvisa licensavgifter samt kvartalsvisa utbetalningar baserat på produktion. Licensavgiften betalas per anläggning för så kallad tech-transfer, löpande support och optimeringar, framgår det liksom att royalty per producerat ton baseras på total global produktion per kvartal av FCB och dess partners.

“Royalty-avgiftstrappan är utformad så att dollar/kg-avgiften minskar i takt med ökad kvartalsvis produktion totalt i alla anläggningar sammantaget, dock med ökande kassaflöden i absoluta tal till Bioextrax”, heter det.

“Det är glädjande att vi nu har ett långsiktigt avtal med FCB på plats, och att vi har kommit igång med kommersialiseringen av våra PHA-extraktionsmetoder, inklusive den patenterade PHA-extraktionsteknologin. Med det nu ingångna licensavtalet och prisnivåerna, och de produktionsplaner som vi fått kommunicerade till oss från FCB, så börjar detta avtal generera intäkter redan 2021 för att årligen öka till upp mot en miljard kronor eller mer i årliga intäkter till Bioextrax från år 2026 till år 2045”, kommenterar Edvard Hall, vd på forskningsbolaget Bioextrax, licensavtalet.

“Efter utvärderingar under 2021 är vi mycket nöjda med den extraktionsteknologi Bioextrax tillhandahåller. Vår plan är att driftsätta två kommersiella anläggningar inom 18 månader”, säger Jeff Anderson, CEO och medgrundare till Full Cycle Bioplastics.

Läs mer här.

Läs även: Sju köpvärda aktier från Börsveckan

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här