Det svenska medicinteknikbolaget Bico köper ännu ett stort amerikanskt bolag på kort tid, skriver Göteborgs-Posten. Aktien rusade när börsen öppnade på fredagen efter beskedet.
Hittills i år har det storsatsande bolagets aktie stigit 116 procent.

ANNONS

Bico utvecklar 3D-skrivare som ska skriva ut mänskliga celler och organ. Nu har medicinteknikbolaget – som tidigare hette Cellink – har köpt samtliga aktier i Advanced Biomatrix Corp – ett amerikanskt bolag med fokus på 3D-forskningsapplikationer.

Universitet, forskningsinstitut och läkemedelsbolag i 55 länder utgör kundkretsen.

Aktien har gått stadigt uppåt det här året, 116 procent sedan bolaget började med sina uppköp, och bolaget är värderat till 31 miljarder. Tanken med uppköpen är att samla många företag som också arbetar med 3D-cellkultur.

Köpet av Advanced Biomatrix Corp är det senaste av flera bolagsköp från företaget i år. Företaget utvecklar så kallat biobläck.

I mars meddelade de att de köpt amerikanska Mattek, för 580 miljoner kronor. Mattek är specialiserat på avancerad in vitro-teknologi

I maj köpte man Visikol, som erbjuder tjänster inom 3D-cellkultur och 3D-vävnadsavbildning, för 65 miljoner kronor.

Därefter köptes det amerikanska mikroskopföretaget Discover Echo. Köpesumman landar på sammanlagt 110 miljoner dollar, motsvarande knappt en miljard kronor.

ANNONS
ANNONS

– Tillsammans kommer vi att utveckla och erbjuda produkter som över tid leder till att vi gemensamt kan lösa de stora hälsoutmaningar som vi står inför, säger Erik Gatenholm i ett pressmeddelande.

Två heta börscase för riskvilliga placerare

Cellink rusar efter förvärvsbesked