ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Jättevinster – ändå rasar tippade aktiefavoriten

Uppdaterad: 20 okt. 2022Publicerad: 20 okt. 2022
Bolidenflaggor
Bolidens tredje kvartal gick bättre än i fjol, men sämre än väntat. (Foto: TT)

Att Boliden skulle rapportera vinst i tredje kvartalet var väntat. Men intäkterna når inte förväntningarna och nu faller aktien på torsdagen.

ANNONS
ANNONS

Bolidens intäkter ligger på 19,5 miljarder kronor för de tre senaste månaderna. Det är en kraftig uppgång från 15,9 miljarder kronor samma period i fjol. Men det är lägre än det väntade 20.1 miljarder som analytikerna räknade med, rapporterar Dagens Industri. Därför faller nu aktien. Det skriver Dagens Industri.

Jättevinst mindre än väntat

Det är också en knapp minskad vinst jämfört med förväntningarna, även om det är betydligt högre än i fjol.

Mätt i justerad ebit hamnade vinsten på 3,5 miljarder kronor. Det är lägre än de väntade 3,6 miljarder kronor som analytikerna väntade sig, men betydligt högre än de 2,4 miljarder som man rapporterade samma kvartal i fjol.

ANNONS
ANNONS

Fallande aktie

Högre priser, starkare dollar och stigande metallpremier gav vinsterna en skjuts i vinsten. Men aktien faller till följd av de höga förväntningarna inte riktigt infriades.

”En fortsatt hög inflation men överlag stabil produktion under kvartalet. Därtill har fördelaktiga valutakurser bidragit till ett starkt kvartal. Värt att nämna är också att vår nickelproduktion förbättrats”, säger vd:n Mikael Staffas i en kommentar, rapporterar tidningen.

Stigande omkostnader på energi, kemikalier och förbrukningsvaror bidragit till att hämma Bolidens utveckling.

Bolidens smältverk går som tåget

Fördelat per industri gick smältverken bättre än väntat, medan gruvverksamheten hade en svagare utveckling än marknaden hoppades på.

Under det sista kvartalet räknar Boliden med att investeringarna landar på 10 miljarder kronor under 2022 och 15 miljarder 2023, skriver Dagens Industri.

Boliden har en fördel jämfört med andra verkstads- och gruvföretag i det att energipriset är lågt i norra Sverige där bolagets huvudsakliga verksamhet finns. Det gör att Boliden står sig väl mot branschkonkurrenterna nere på kontinenten som är så pass beroende av den nu svindyra oljan och gasen, att de stänger fabrikerna inför vintersäsongen. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

I skrivande stund har Bolidens aktie fallit med 8 procent.

Läs även:

Boliden stiger när konkurrenterna faller ihop i Europa

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här