Gruvbolaget Boliden går som tåget medan andra fått stänga ner sin verksamhet på kontinenten. Rekordvinsterna har branschens elintensiva smältverk att tacka. Elpriset i norra Sverige är en bråkdel av priserna i övriga Europa, vilket gynnar konkurrenskraften.

ANNONS

Gruv- och smältverk på den europeiska kontinenten är beroende av olja och gas för sin drift. Det äter upp vinstmarginaler och tvingar ugnar att släcka och gruvor att stänga när priserna helt enkelt är för höga för att hålla igång produktionen. Men i norra Norden är elen betydligt billigare, vilket gjort gruvbolaget Bolidens elintensiva metallindustri till en riktig framgångssaga.

Zink, koppar, guld

Boliden bryter malm i gruvor. Ur malmen utvinns zink, koppar, bly, guld och silver som smälts ner i smältverk och blir rena metaller.

Den mesta av produktionen ligger i norra Norden, vilket gör att man har stor tillgång till billig el från exempelvis det svenska elområde 1. Där är elpriserna bara en bråkdel av elpriset i Tyskland eller för den delen södra Sverige.

Bolidens kvartalsrapport

Samtidigt har konkurrenter som brittisk-schweiziska Glencore eller belgiska Nyrstar stängt ner verksamheter i väntan på billigare energipriser.

På onsdagen kommer Bolidens kvartalsrapport.  Höga råvarupriser internationellt till följd av handelskriget mellan Europa och Ryssland sedan invasionen av Ukraina bidrar också till Bolidens framgångar.

Investeringar ger resultat

”Åren tidigare har vi investerat mycket i våra verksamheter och expanderat. I kombination med höga metallpriser så är det naturligtvis så att de investeringarna har varit väldigt lyckosamma”, säger Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden, till Sveriges Radio.

Läs även:

ANNONS
ANNONS

Rapportperiod – här är vinnarna och förlorarna [Dagens PS]

Guldfeber på börsen – metallindustri i topp [Dagens PS]

Myndighetens varning till nya regeringen: kan leda till räntechock [Dagens PS]