Dagens PS

Advokat: Credit Suisse del av konspirationsnätverk

Credit Suisse anklagas i en domstol i New York för att ha ingått i ett konspirationsnätverk som hade fokus på att rigga valutamarknaden.
Credit Suisse anklagas i en domstol i New York för att ha ingått i ett konspirationsnätverk som hade fokus på att rigga valutamarknaden. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 okt. 2022Publicerad: 12 okt. 2022

Credit Suisse står inför rätta i en domstol i New York för att, via ett chattrum, samarbetat med 15 andra banker om spreadar för valutapar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en antitrustprocess mot Credit Suisse AG inledde advokat Christopher Burke med att säga att banken var en del i ett konspirationsnätverk som fokuserade på att rigga valutamarknaden, det rapporterar Bloomberg.

Christopher Burke representerar en grupp pensionsfonder och andra investerare och han berättade i den federala domstolen på Manhattan i New York, att Credit Suisse och 15 andra banker deltog i ett chattrum på nätet där de från slutet av 2007 till år 2013 samarbetade om spreadar för valutapar.

Bankerna visste att det de gjorde var fel

Christopher Burke sade att chattrummen gav återförsäljarna ett försprång och att återförsäljarna vann på nätverket medan kunderna förlorade. Han sade att bankerna visste att det de gjorde var fel, men att det gjorde det ändå och han citerade exempel på diskussioner om spreadar för valutapar som handlare fört.

Han noterade dessutom att fem banker, dock inte Credit Suisse, har erkänt sig skyldiga till brottsanklagelse för beteendet i chattrummet.

Kopplar ihop mindre isolerade händelser

Credit Suisses advokat, Edward Moss, motsatte sig försvarets inledande argument och menade att de försökts koppla ihop mindre isolerade händelser och personer i branschen som gjort saker de inte borde, och påstå att det bevisar en stor konspiration som aldrig existerade.

Credit Suisse är den enda av bankerna i konspirationsnätverket som deltar i rättegången som påbörjades i går, tisdag. De andra bankerna, inklusive Citigroup Inc., UBS Group AG, Barclays Plc, JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc och Deutsche Bank AG, gick med på att betala 2,3 miljarder dollar, nästan 26 miljarder kronor, för att reglera fordringar mot dem under 2017.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Så hoppas desperat Credit Suisse rida ut stormen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS