Sandvik sjösätter ett sparpaket som innebär att 580 medarbetare får gå – verkstadsjätten ska enligt planen spara cirka 600 miljoner kronor årligen.

ANNONS

”Vi söker hela tiden nya vägar som kan stödja vår strategiska agenda, och de här strukturåtgärderna kommer att göra oss mer flexibla, förbättra vår operationella effektivitet, och stärka vår plattform för fortsatt tillväxt”, säger Sandviks vd Stefan Widing i ett pressmeddelande.

I sparpaketet som alltså väntas leda till att 580 anställda får lämna företaget räknar Sandvik med årliga besparingar på omkring 600 miljoner kronor med full effekt 2025.

Notan för omstruktureringen väntas bli cirka 1,7 miljarder kronor, denna utgift beskrivs som en engångspost och av summan uppges cirka 400 miljoner kronor inte påverka kassaflödet.

Resterande belopp, 1,3 miljarder kronor, är kopplade till personalnedskärningarna.

”De nya åtgärderna omfattar konsolidering av produktionsenheter, nedläggningar av platser och optimering av försäljningsorganisationens struktur. Åtgärderna är koncernövergripande, men med majoriteten i Sandvik Machining Solutions”, skriver bolaget.

Sandvik har kapitalmarknadsdag i Stockholm i dag, tisdag 17 maj, och bolaget presenterar då sina nya finansiella mål.

ANNONS
ANNONS

”Vi levererar på vår övergång till tillväxtstrategi och har tagit viktiga steg för att förbättra och stärka vår plattform för framtida tillväxt. Nu är vi redo att höja ambitionerna, säger Stefan Widing.

Läs även: Sandvik börsvinnare efter urstark orderingång [Dagens PS]