Dagens PS

18 svenska banktoppar synade i sömmarna

FI bryter förordning
Finansinspektionen har upprepade gånger brutit mot reglerna och är nu föremål för en JO-granskning. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 sep. 2019Publicerad: 04 sep. 2019

Finansinspektionen har ställt topparna mot väggen om misstänkt penningtvätt, avslöjar hemlig skrivelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här uppger SvD Näringsliv, som tagit del av den hemliga dokumentationen från FI efter en serie platsbesök på Swedbank och Wallenbergsfärens husbank SEB efter SVT Uppdrag gransknings tidigare avslöjande om storskalig misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska filial.

Finansinspektionen har denna gång genomfört sina granskningar mot de svenska storbankerna tillsammans med finansinspektionerna i Lettland, Estland och Litauen, vilket aldrig tidigare skett, och detta har enligt tidningen resulterat i en rad avstämningsskrivelser på totalt 140 sidor mot vad som normalt brukar vara två skrivelser på omkring 30 sidor, framgår det liksom att 18 banktoppar frågats ut – tio från Swedbank och åtta från SEB.

Det här är första delen av FI:s granskning mot bankerna gällande misstänkt penningtvätt. Nästa steg är att Swedbank och SEB ska kommentera och komplettera materialet och senast i början av 2020 kommer FI, enligt SvD, att presentera vad man kommit fram till och eventuellt vidta åtgärder mot bankerna i form av sanktioner och andra straff.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS