Dagens PS

WOW! Tre grymma samarbeten mellan båt & bil

Tre - öppning
När företag och stilar blandas kan det bli riktigt bra eller katastrof. Vi har plockat fram tre lyckade koncept i denna spännande zon. (Foto: Mercedes AMG)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 21 juni 2023Publicerad: 21 juni 2023

Samarbeten mellan bolag från olika branscher eller bladningar av designer från olika tidsåldrar, kan bli katastrof eller stor harmoni. Här är tre dylika som vi tycker blev riktigt, riktigt bra. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Porsche 356 + 1920-talet

Ta lika delar Porsche 356 och en 1930-tals gentlemans speedboat, då får du den underbara Venus Speedster. Ett litet kärleksbarn av två designelement från förr.

Venus

Originalet Porsche 356 var ursprunget till Venus. Här står de sida vid sida och trivs. (Foto: Seven Seas Yachts)

Båten ritades 2019 av den grekiske designern Nicolas Politis, för att hylla designen och stilen från förr. Och resultatet blev fantastiskt.

Båten byggs för hand på Politis familjevarv Seven Sea Yachts. Skroven byggs kring en honeycomb-kärna, som täcks med sju lager kolfibermatta. Resultatet är ett extremt stark och lätt skrov.

Venus

Vill du ha en unik combo av klassisk 1920-tals båtdesign och Porsches 356-linjer, så kolla närmare på Venus Speedster. (Foto: Seven Seas Yachts)

ANNONS

Senaste nytt

Finns även elektrisk

Standardmotorn i den 9,65 meter långa båten är en Mercruiser 6,2 l på 350 hk vilken ger en toppfart på strax över 50 knop.

ANNONS

Men självklart finns nu också båten i en elektrisk version kallad Electric Venus Speedster X.

Varje exemplar byggs självklart efter beställarens egna önskemål, vilket gör varje båt unik.

Info: Seven Seas Yacht

Axopar + Brabus

Du som är Mercedes-entusiast får säkert något drömskt i blicken när du läser Brabus. Denna klassiska trim- och stylingfirma kopplad till Mercedes sedan decennier, har nu  genom Brabus Marine, tagit ta i ett hörn av båtvärlden.

Brabus

Stil och stuk. Brabus “tolkning” av Axopars koncept blir riktigt ballt och signalerar exklusivitet helt igenom. (Foto: Brabus)

Liksom med Mercedes har Brabus valt ut en samarbetspartner i båtvärlden och sedan tagit fram ett koncept gemensamt. Tillverkaren som lanserar en egen serie i samarbete med Brabus, är finska Axopar.

Mannen bakom båten

ANNONS

Axopar skapades, som så många andra moderna finska varv, av designgeniet och den outröttlige Sakari Mattila som en snabb serie skärgårdspendlare i en helt modern design.

Brabus

Brabus har tillsammans med Axopar uppdaterat allt ombord till en mycket exklusiv produkt. (Foto: Brabus)

Med Mattilas design i grunden har Brabus arbetat fram en linje båtar som verkligen andas finkostym.

Brabus design och stylingkvalitéer syns i både stort och smått i allt från utrustning till kvalité på skinninredningen. Ett av de mer lyckade samarbeten som fötts under de senare åren

Info: Brabus Marine

Cigarette + Mercedes AMG

När två av fordonsvärldens starkaste varumärken gör gemensam sak – ja då blir det faktiskt ganska ballt.

Och det är absolut resultatet av de samarbeten som pågått ett antal år mellan tyska Mercedes-AMG och amerikanska båttillverkaren Cigarette.

ANNONS
AMG

Med sex stycken Mercury Racing 450 R på akterspegeln finns resurser för långt över 70 knop för denna 18 meter långa torped. (Foto: Mercedes AMG)

Till Miami-mässan 2019 släppte de deras 12:e gemensamma nyhet – men denna gång en kombo av både båt och bil.

Båten var en Cigarette 59′ Tirranna AMG, en 18 meter muskelbåts-torped helt byggd i kolfiber och stylad och utrustad tillsammans med folket från AMG.

På akterspegeln kan du hänga på ända upp till 6xMercury Racing 450 R och då lär det gå undan så det räcker.

Båt och bil i samma stil

Bilen som släpptes samtidigt var en unik Mercedes-AMG G 63 Cigarette Edition, som självklart designats samtidigt som Cigaretten och som bär samma designelement som båten.

AMG

Att styla ihop båt och bil till ett gemensamt koncept är antingen ganska så nördigt, eller riktigt coolt. Denna combo tycker vi blev riktigt bra. (Foto: Mercedes AMG)

Syftet är självklart att locka dig att köpa en av varje och så så sätt snyggt och prydligt renodla din uppfart och hamn. Och absolut – det skulle bli bar snyggt med en av varje.

ANNONS

Info: Mercedes – AMG

Läs också:

om nya Brabus 900

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS