Brasserie Astoria har sedan dag ett varit innekrogen på allas läppar, som till synes obemärkt gått segrande ur pandemin. Hit kommer vi en lördagskväll i februari för att sugas in i Björn Frantzéns filmiska värld.

ANNONS
Astoria
Biograf Astoria när det begav sig. (Bild: Wikimedia Commons )

Filmisk upplevelse

Det är ingen slump att Astorias lokaler en gång hyst den gamla biografen med samma namn. Att glida in genom den väl tilltagna entrén och ner till baren är en nästintill filmisk upplevelse, där man någonstans förväntar sig att bli omsprungen av en eftertraktad skådis.

Här finns helt klart en fäbless för både lyx och glamour, med ljusa skinnsoffor, inredning av ädelt trä och mässing, men även modernare inslag som de råa rören i taket.

Men visst får man vibbar från 20-talets New York eller Paris, när den uppmärksamma servisen hastar förbi i stärkta skjortor med matchande ärmhållare.

Även senare decennier knackar på när 80-talsmusiken ljuder i högtalarna och blicken glider över flamberings- och serveringsvagnarna som står uppradade vid det öppna köket i restaurangen på övre plan.

Den redan episka trappan med handtag av läder som förbinder entréplanets bardel med restaurangen är också en utsökt detalj som sannerligen borgar för en minnesvärd sorti. Dock med en brasklapp till Stockholms alla krogrävar – här vill man inte snubbla.

Tidig middag, fullt ös

När vi anländer till Astoria för en tidig lördagsmiddag är baren redan full och stämningen uppsluppen. Väl uppe i den stimmiga restaurangen kan vi konstatera att beläggningen även där, hade gjort de flesta krögare tillfreds.

ANNONS
ANNONS

Något som vår vänlige servitör också bekräftar, här är det alltid fullt upp ända fram till stängning. Denna lördag redan vid klockan 23 med anledning av rådande covid-restriktioner.

Med det sagt tycks Frantzén ha gått till synes oberörd ur pandemins vedermödor. Ända sedan Astoria slog upp sina portar i mars 2021 har finkrogen i den gamla biolokalen varit en tveklös succé.

Visst har man kunnat höra en och annan kulturvetare grymta om lämpligheten i att driva krog i en anrik biograf anno 1920, men när Astoria erhöll DI:s pris Årets affärskrog i december 2021 fanns det inte så mycket mer att säga om den saken.

Det här är utan tvekan en av Stockholms mest coola och kontinentala lokaler, som knappast gör att väja för. Spektakulär inredning och noga utvalda detaljer därtill gör givetvis sitt till, från den effektfulla belysningen och växterna till det engelska porslinet med guldkant.

Astoria
Lugnet före stormen i den inbjudande bardelen. (Bild: TT)

Sicilianskt vin till fisken

Vi inleder vår kväll med ett glas champagne medan vår servitör tipsar om menyn och dukar fram levain med brynt smör. Vi börjar även bläddra i den väl tilltagna vinlistan med tyngdpunkt på de franska distrikten.

Omfattande läsning som vår servitör till slut hjälper oss att navigera i. Det franska vinet till trots faller valet på sicilianskt denna afton.

ANNONS
ANNONS

Kvällen till ära har vi även valt att dela på samtliga rätter ur den franskinspirerade menyn, vilket går att lösa utan problem.

Först ut är en jordärtskocksoppa med kastanj, rökt lönnsirap och vintertryffel som ackompanjeras med lättvispad grädde med smak av nejlika. En len och mustig soppa med krispigt stekt kastanj på toppen.

Förrätt nummer två blir servitörens rekommendation, Toast Astoria. En perfekt smörstekt toast utan krusiduller med en röra på kungskrabba, toppad med räkor och forellrom. Kanske har vi serverats likvärdiga versioner på skagen förut, men riktigt gott är det.

Lagom till att rödvinet anländer serveras även våra varmrätter. En hälleflundra med japanskt ris och vitvinssås med utsökta tillbehör som får samtalet att stanna av. Det här vill man njuta av utan distraktioner.

På bordet står även varmrätt nummer två, en perfekt grillad skiva kalv med svamp, krispig svartkål och café de paris-emulsion. Sammantaget två rätter som gör oss mycket nöjda.

Astoria
Välkommen att göra din entré eller sorti i den episka trappan. (Bild: TT)

Fängslande atmosfär

Både kött och fisk matchar dessutom vårt val av vin på bästa sätt. Den rutinerade servitören hade rätt och vi känner oss utvalda. Efter detta lutar vi oss tillbaka och avböjer dessert till förmån för lite mer i glaset.

Mer än två timmar har redan förflutit och den sena middagssittningen rullar nu med full styrka. När vi kort därpå bryter upp för kvällen är vi väl invigda i det som är Astorias starkaste kort – den fängslande atmosfären.

ANNONS
ANNONS

Är detta den häftigaste matupplevelsen vi varit med om, kanske inte. Är det en krog med den glamourösa men likväl naturliga air vi vill ha mer av – definitivt.

Framförallt är Astoria det optimala valet för den som vill fly den grå vardagen och drömma sig bort för en stund. På vägen ner för den välvda trappen noterar vi att baren är lika välfyllt stimmig som när vi kom. Ingen av oss snubblar.

Mat: 4
Service: 4
Prisvärdhet: 4
Stämning: 5

Boka bord: Restaurangens hemsida [Astoria]

Läs även: Astoria prisas av DI: Årets affärskrog 2021 [Dagens PS]