Världens största privatsamling whisky såld för 4,5 miljoner dollar

Uppdaterad: 31 jan. 2022Publicerad: 31 jan. 2022
whisky
En historisk whiskysamling. (Bild: Whiskey Auctioneer)

Världens största privatsamling whisky har sålts för 4,5 miljoner dollar, enligt The Spirit Business. Den gedigna samlingen på nio tusen flaskor sätter punkt för en försäljning som delats upp på inte mindre än tjugotre auktioner, skriver Robb Report.

ANNONS
ANNONS

Gedigen samling, blygsam samlare

Att samla whisky tar tid. För Pat, den mystiske mannen bakom den omtalade samlingen, tog det femton år. Pat som enligt The Spirit Business önskar vara anonym, inledde sitt samlande relativt blygsamt genom att välja flaskor att dela med vänner och familj.

Över tid växte dock passionen för både drycken och samlandet vilket mynnade ut i en whiskydepå om nio tusen flaskor. Däribland etthundrafemtio flaskor från lika många skotska destillerier, femtusen flaskor single malt och över sex hundra amerikanska whiskysorter, bara för att nämna några.

ANNONS
ANNONS

Ett stycke whiskyhistoria

När både tiden och whiskyn var mogen för försäljning hade samlingen vuxit till världens största och mest mångsidiga. Iain McClune, grundare av Whiskey Auctioneer, menar att det gjort försäljningen historisk, enligt The Spirit Business.

“Mångfalden av whisky som erbjöds var unik, med whisky i alla prisklasser, vilket förhoppningsvis inspirerade nästa generation av samlare”, sade McClune i samband med försäljningen.

För Pat själv var försäljningen ett emotionellt beslut. När han under 2020 ändå beslöt sig för att skiljas från sin dryckessamling var det en tröst att få dela kunskapen och passionen med andra fantaster.

“Jag känner att den här otroliga resan har kulminerat i ett fint avslut när de här flaskorna återvänder till marknaden, så att andra människor kan njuta av dem, kanske med lite extra kunskap som erhållits vid sidan av”, sade Pat i samband med försäljningen enligt Robb Report.

whiskey Delar av den gedigna samlingen. (Bild: Whiskey Auctioneer)

Whisky till ett värde av 42 miljoner

När försäljningen väl gick av stapeln delades den rent praktiskt upp i tjugotre olika auktioner utifrån olika teman. Auktionerna som inleddes av Whiskey Auctioneer i september 2020 avslutades i november ett år senare. Den allra sista försäljningen landade då på 1 miljon dollar, motsvarande 9,4 miljoner.

En stolt köpare kunde därefter gå hem med en flaska Springbank från 1966 och en femtio år gammal Highland Park.

Totalt sett inbringade auktionerna 4,5 miljoner dollar, motsvarande 42 miljoner kronor på andrahandsmarknaden, enligt The Spirits Business. Delar av intäkterna från försäljningen har Pat valt att donera till välgörenhetsorganisationen Teenage Cancer Trust, som erhöll närmare 35 000 dollar.

Resten av pengarna kan Pat leva gott på resten av sitt liv. Vem sade att det inte lönar sig att samla?

Utöver reda pengar, har samlingen gett både nya och gamla whiskyälskare möjligheten att buda på några av de mest unika flaskorna på andrahandsmarknaden och förkovra sig i hantverket bakom drycken.

“Det är högst osannolikt att vi någonsin kommer att se en så stor och mångsidig samling som den här, vilket betyder att den här auktionen kommer att gå till whiskyhistorien och skapa ett prejudikat för framtida samlare”, säger Iain McClune till The Spirit Business.

 

Läs även: Whisky ger bättre avkastning än börsen

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS