Dagens PS

Väderöarna – Sveriges mest otillgängliga idyll

Väderöarna
Vackra Väderöarna. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 27 juli 2021Publicerad: 27 juli 2021

Ett besök till Väderöarna är ett måste för dig som befinner dig i norra Bohuslän i sommar. Ögruppen påstås vara Sveriges mest blåsiga och otillgängliga plats, men är också landets mest solrika. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Väderöarna är en enastående vacker arkipelag i norra Bohuslän, utanför Fjällbacka. Men här har vädret stor påverkan på besökets framgång. Ögruppen är nämligen extremt utsatt för vind och SMHI har till och med sagt att Väderöarna är Sveriges blåsigaste plats.

Har man tur möts man vid ankomst av en mild sommarbris, men det brukar vara undantaget snarare än regeln. Ändå finns det gott om skäl till att besöka ögruppen.

Väderöarna

Foto: Unsplash

Mytomspunnen ögrupp

Förutom det faktum att oasen faktiskt är oerhört rik på soltimmar är resmålet dessutom mytomspunnet och nästan legendariskt. SVT gjorde till och med ett avsnitt om Väderöarna i programmet Svenska hemligheter. 

Ögruppen är så pass svårtillgänglig att den på sätt och vis är hemlig även för semestrande svenskar. Men besöker du Väderöarna under sommarens högsäsong inser du att oasen inte riktigt är så hemlig som man kan tro. Ibland kan det till och med finnas ont om plats att lägga till med båten. 

“De märkligaste delar af skärgården äro Kosteröarna och Väderöarna, utanför norra kusten”, skrev fornforskaren Axel Emanuel Holmberg på 1840-talet. Vi kan inte annat än att hålla med. Det ensliga läget och den varierande naturen fascinerar många.

Största öarna

ANNONS

Väderöarna består av cirka 365 öar, en för varje dag på året, och de tre största öarna är Storön/Ramnö, Hamnerö och Väderöbod.

Storön är den enda av öarna som har en riktig hamn och är därför den ö som är lättast att ta sig iland på. Ön består egentligen av två öar, Storön och Ramnö, som förbinds med en liten landremsa. Tips för dig som vill ta dig hit för första gången är att komma in med båten österifrån mellan Storön och Ärholmen.

En vackrare sommaridyll får man leta efter. (Foto: Unsplash)

Östra hamnen är en gästhamn med tillgänglig el, dusch, toa och soprum – som dock erbjuds mot en avgift. Vid hamnen Bredbogen görs tilläggning också mot betalning. Men annars finns många andra naturhamnar att lägga till vid gratis.

Det finns massor att göra på Storön när du väl lyckats lägga till med båten. Njut och bada i det kristallklara vattnet, promenera längs vandringsleden och ät gott på värdshuset eller caféet vid Bredbogen.

Varmt i vattnet

Pia Hansson, vd på värdshuset, berättar för Båtnytt om vad som gör Väderöarna så speciellt. “Det är så att Jutska strömmen drar förbi med salt och syrerikt vatten, vilket innebär att det blir friskt och varmare vatten här ute. Så vi har ett par grader varmare både i luft och vatten”, förklarar hon. 

“Dykningen är också helt fantastisk, det finns mycket liv i havet. För ett halvår sedan hittade de faktiskt ett levande korallrev här utanför – det är mycket ovanligt”, fortsätter hon.

ANNONS

Är du sugen på att besöka andra öar än Storön är Hamnerö ett utmärkt val. Men var beredd på att Hamnerö varken har hamn eller några som helst andra faciliteter. Har du båt med litet djupgående finns dock en vik på sydsidan som är hyfsat vindskyddad.

Hamnen i Väderöbod. (Foto: Wikimedia Commons)

Väderöbod är Väderöarnas mest otillgängliga ö. Här råder tillträdesförbud från 1 april och 15 augusti varje år, och nästan halva ön är fågelskyddad. Men tack vare Föreningen Väderöbod är området runt fyren fortfarande tillgängligt för besökare.

Ta dig till Väderöarna, om vädret tillåter såklart, och njut av det unika landskapet och den gassande solen. Du lär inte bli besviken!

Läs mer om ögruppen på Båtnytt.

Läs mer: Så kan Sverige halvera antalet drunkningsolyckor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS