Allt fler vill köpa motorbåtar, konstaterar båthandlare. Svenskarna köper både gamla och nya båtar som aldrig förr. Samtidigt är de flesta ointresserade av att segla, trots priserna på drivmedel.

ANNONS

Medianpriset för en motorbåt ligger på 95750 kronor på Blocket, vilket är mer än vanligt, skriver Fiskejournalen.

Det rör sig om en sorts kvardröjande pandemieffekt. När svenskarna blev tvungna att semestra i Sverige fick många ett nyvaket intresse för att skaffa båt i stället.

Björn Sandhaag, vd på Skanstulls Marin i Stockholm säger till TT att hans försäljning har ökat. Priset på de nya båtarna har ökat med sju procent i år. Att de nya båtarna är dyrare har inte bara med efterfrågan att göra, utan med flaskhalsar i ekonomin och brist på komponenter.

Saknas komponenter till motorbåtar

Skanstulls Marin säljer både nytt och begagnat, och begagnade båtar går till betydligt högre priser än på Blocket, berättar Björn Sandhaag för Expressen. Uppgången började 2020 i samband med att det blev svårt att få tag på nya båtar. Den fortsätter även nu.

Att de nya båtarna är dyrare har inte bara med efterfrågan att göra, utan med flaskhalsar i ekonomin och brist på komponenter.

ANNONS
ANNONS

Segelintresset har däremot inte ökat. Sandhaag menar att det beror på att de nya båtägarna helt enkelt inte har haft tid eller ork att lära sig, eftersom det är betydligt svårare att segla än att köra för motor. Bensinpriset påverkar inte den inställningen, eftersom de flesta använder båtmotorn ganska lite på ett år.

Läs också:

Rejäl tillväxt för båtförsäljningen hos franska Beneteau [Dagens PS]
Upprörda känslor i den klassiska båtvärlden [Dagens PS]