Dagens PS

Studie: Så påverkar lakrits ditt hjärta

Lakrits
Lakritsfiskar i en skål. Gott – men den som fiskar efter att undvika högt blodtryck behöver ligga lågt. Även små mängder lakrits påverkar negativt, enligt ny forskning. (Foto: Lars Pehrson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 18 mars 2024Publicerad: 17 mars 2024

Lakrits är populärt men har även oönskade hälsoeffekter. Nu visar en ny svensk studie hur även små mängder lakrits påverkar oss.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lakrits framställs av roten av plantor av släktet Glycyrrhiza.

Människan har länge använt lakrits som såväl naturläkemedel som smaksättare.

Koncentrationen av glycyrrhizinsyra i olika lakritsprodukter varierar kraftigt, beroende på ursprung, lagring och vilken art av lakrits det rör sig om.

Dessutom är det vanligt att mängden inte anges.

Känt sedan tidigare

I Sverige är lakrits populärt – men inte invändningsfritt.

Sedan tidigare är det känt att lakritsätande kan höja blodtrycket, framförallt just beroende på glycyrrhizinsyran som påverkar kroppens vätskebalans.

Högt blodtryck ökar i sin tur risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

ANNONS

Både EU och världshälsoorganisationen WHO bedömer att de flesta är på den säkra sidan om de får i sig högst 100 milligram glycyrrhizinsyra per dag.

Samtidigt vet att man fem procent av svenskarna troligen äter mer lakrits än så.

ANNONS

Senaste nytt

Nya resultat

Dessutom ifrågasätter forskare om gränsen verkligen är säker.

En ny svensk studie visar istället att även små mängder lakrits höjer blodtrycket i kroppen och därigenom kan belasta hjärtat.

Forskare vid Linköpings universitet har testat gränsen för intag av glycyrrhizinsyra.

I en studie lottades 28 kvinnor och män till att antingen äta lakrits eller en kontrollprodukt som innehöll salmiak.

Lakritsen innehöll 100 milligram glycyrrhizinsyra, alltså den dagliga mängd som anges som sannolikt säker för de flesta att äta.

ANNONS

Korstestades

Deltagarna, i åldersgruppen 18-30 år, åt lakritsen eller kontrollprodukten under två veckor.

De fick sedan göra ett uppehåll under två veckor, och därefter äta den andra varianten.

Genom den metoden kunde forskarna jämföra effekten av båda sorterna hos samma person.

Första studien

Studien vid Linköpings universitet är den första där mängden glycyrrhizinsyra noggrant mätts i den lakrits som testats, samtidigt som studien haft en kontrollgrupp.

När deltagarna i studien åt lakrits ökade blodtrycket med i snitt 3,1 mmHg.

Deltagarna fick även mäta sitt blodtryck varje dag. I slutet av respektive tvåveckors-period mätte forskarna nivåer av olika hormoner, saltbalansen och hjärtats belastning.

ANNONS

”Påverkade unga friska”

”I studien såg vi att ett dagligt intag av lakrits som innehöll 100 milligram glycyrrhizinsyra höjde blodtrycket hos unga friska personer. Det har tidigare inte visats vid så små mängder lakrits”, säger Peder af Geijerstam, läkare och forskare vid Linköpings universitet.

”Våra resultat ger anledning att iaktta en ökad försiktighet avseende rekommendationer och etikettering för livsmedel med lakrits”, säger Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet.

Så blir du medvetet lurad av matproducenterna. Dagens PS

Kvinnor har mindre hjärtan – Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS