Den amerikanske skräckförfattaren Stephen King motsätter sig att stora förlag går ihop med varandra. Nu har han ställt upp som vittne i en rättegång mot de förlagen Penguin Random House och Simon & Schuster, skriver BBC.

ANNONS

Antitrusträttegången mellan de två stora förlagen har dragit till sig allmänhetens blickar, och det amerikanska justitiedepartementet har blandat sig i affären och dragit den inför rätta.

Fusionen mellan förlagen ger 2,2 miljarder dollar. Författare och bokhandlare befarar emellertid att arvoden kan sjunka och att priserna stiger.

Justitiedepartementet uppmanade King att vittna om hur affären kan påverka författare. Inför domstolen i Washington DC sa Stephen King att den ”skulle vara dålig för konkurrensen i branschen”.

Båda förlagen har hävdat att sammanslagningen inte skulle hindra konkurrensen eftersom företagen kommer att fortsätta att bjuda mot varandra om rättigheterna att publicera romaner, även efter att transaktionen är slutförd.

King: Löjlig idé

King svarade i rätten att idén är ”lite löjlig”.

”Du kan lika gärna säga att du kommer att ha en man och hustru som budar mot varandra om samma hus”, skämtaska King ha sagt.

ANNONS
ANNONS

President Joe Bidens administration har lovat att öka konkurrensen som en central del av sin ekonomiska politik och rättegången ses som en del av den ambitionen. Företrädare för de sammanslagna förlagen hävdar emellertid fortsatt att konkurrensen kommer att forstsätta.

Läs också:

Nya Millennium-böcker – Polaris köper rättigheter [Dagens PS]