Det blir sannolikt tre nya Millennium-böcker, efter att Polaris förlag har tagit över rättigheterna från Norstedts. Men ännu finns ingen offentliggjord ny författare till serien. 

ANNONS

Polaris Förlag har förvärvat rättigheterna av Moggliden AB, som förvaltar Stieg Larssons upphovsrätt, enligt TT (Göteborgs-Posten)

”Att som nytt originalförlag ta denna djupt älskade berättelse vidare är inte bara omtumlande och hedrande utan också väldigt uppfordrande”, säger förlagschefen Jonas Axelsson till Dagens Nyheter.

Steig Larssons hyllade trilogi kom ut i mitten av 00-talet och har efter hans död blivit en stor succé. Norstedts förlag gav ut både de tre originalromanerna och de böcker som David Lagercrantz sedan skrev med utgångspunkt i Stieg Larssons karaktärer och ramberättelse. Samtliga av de sex första böckerna har kommit ut på Norstedts förlag.

Nu vill Polaris förlag ge ut ytterligare tre böcker i serien om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist efter att ha köpt rättigheterna.

”Vi är glada över förtroendet och kommer att göra vårt yttersta för att tillsammans med rätt författare och med respekt för ursprunget förvalta Millenniums lyskraft”, säger Polaris förlagschef Jonas Axelsson i förlagets pressmeddelande.

Vem som kommer att skriva de tre uppföljande böckerna är ännu inte känt. Sedan ”Män som hatar kvinnor” gavs ut 2005 har serien släppts i ett 50-tal länder och sålts i hundra miljoner exemplar.

De tidigare böckerna i serien, Stieg Larssons originaltrilogi (”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes”) samt fortsättningen av David Lagercrantz (”Det som inte dödar oss”, ”Mannen som sökte sin skugga” och ”Hon som måste dö”) är utgivna av Norstedts i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Millennium-serien har hittills totalt sett sålt i över 100 miljoner exemplar världen över och utkommit i fler än 50 länder, skriver TT.

Läs också: 

Storytell tar klivet över Atlanten [Dagens PS]
Mörk framtid för magasinsplattformen Readly [Dagens PS]