Spotify uppges erbjuda förhandsbetalningar till managers och artister i utbyte för direkt licensiering av deras musik på streamingtjänsten. Det rapporterar Billboard med hänvisning till källor.

ANNONS

Erbjudandet uppges vara på flera hundratusentals dollar för direktlicens av bara ett fåtal låtar.

Om en acceptans sker kan managers och artister räkna med att få dela på 50 procent av intäkterna per lyssning för de låtar man ger Spotify tillgång till.

Procentandelen är därmed något mindre än de 54 procent som de stora skivbolagen i USA i genomsnitt får per strömning.

Men det som Spotify erbjuder ska ändå vara attraktivt eftersom det avser licens av utvalda låtar. Detta innebär att intäkterna inte behöver delas för hela album, vilket brukar vara fallet med andra musikdistributörer.

En annan lockelse med Spotifys erbjudande är att den inte inte binder artisterna till streamingtjänsten. På samma sätt kräver erbjudandet inte att bolaget får exklusiv tillgång till låtarna eller något ägande över artisterna.

ANNONS
ANNONS

Spotifys nya licensupplägg kan samtidigt försvåra relationen med skivbolagen, från vilka man hämtar sin musik. Under gällande avtal får Spotify inte bedriva väsentlig konkurrens med skivbolagen inom deras paradgren, det vill säga man får inte köpa musikkataloger eller enskilda låtar.