Här pratar vi skärgårdslyx. Hasselkobben i närheten av Sandhamn är välkänd bland seglare och skärgårdsentusiaster. Här på kobben ligger ett hus från sekelskiftet på hela 260 kvadratmeter. Och inte nog med det, huset ligger på en sjötomt helt fritt i sydväst.

ANNONS

Fastigheten har varit i samma familjs ägo i flera generationer. Det här är en skärgårdsfastighet som är helt unik menar mäklaren– och vi kan inte annat än hålla med och samtidigt dregla av avund.

Priset är inte officiellt men visst får man lust att låtsas vara spekulant bara för prova hur det känns att bada i sin egen lagun. Ja, det finns en lagun, en havsvik helt skyddad med utsikt mot ön Getkobben, den ingår förresten också i fastigheten.

sjötomt
Huvudbyggnaden är från 1896 och har alla klassiska attribut från sekelskiftet. Foto: Nordstrands Mäkleri
sjötomt
Nedanför huset i sydväst ligger en lagun helt skyddad. Foto: Nordstrands Mäkleri
sjö
En sötvattensjö tillhör fastigheten och försörjer ön med dricksvatten. Foto: Nordstrands Mäkleri

Men listan fortsätter. En sötvattensjö ingår i fastigheten och den förser dessutom hela ön med sötvatten. Självklart finns gistgård och sjöbod för förvaring av nät och redskap och strax intill finns ett äldre gästhus med två sovrum.

Vid Dyviken i öster finns plats för flera gäster i en byggnad kallad ”logementet”. Här går det också utmärkt att lägga en större segelbåt i skydd av viken.

sjö
En segelbåt ligger skyddad i Dyviken. Foto: Nordstrands Mäkleri

Egen ångbåtsbrygga

I llagunen finns brygga och plats för flera båtar. Kommer gästerna inte med båt kan de tas emot vid den egna ångbåtsbryggan där det också finns ett vänthus! Från ångbåtsbryggan leder en grusad upp till huvudbyggnaden- en riktig sekelskiftesdröm på 260 kvadratmeter.

Huvudbyggnaden är byggd 1896 och har 16 (!) rum varav 9 sovrum. Här finns alla detaljer som är typiskt för tiden kring sekelskiftet. Kakelugnar, burspråk, spröjsade fönster och glasveranda.

hus
Glasverandan är typisk för tiden runt sekelskiftet. Foto: Nordstrands Mäkleri
hus
Huset är välbevarat med många detaljer i tidstypisk stil. Foto: Nordstrands Mäkleri

Det går inte att låta bli att bli nyfiken på släkten som tidigare bott här. Fastigheten kommer nämligen att säljas på offentlig auktion. Det måste vara mycket svårt att skiljas från ett ställe som detta.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om objektet här

Relaterade artiklar

Historien bakom Sveriges mest legendariske seglare. Dagens PS