Den som vill bo lyxigt till havs får vanligtvis vara beredd på att försaka något. Men om du letar efter ett boende som både är lyxigt, flytande och kommer med den allra modernaste hemelektroniken kan sluta leta nu. Kruxet? Du måste flytta till Panama.

ANNONS

Nu lanserar Ocean Builders, ett företag specialiserat på marinteknologi baserat i Panama, sitt revolutionerande flytande hem Seapod. I brist på ett bättre ord så kan man säga att en Seapod ser ut ungefär som en flytande kapsel.

Ocean Builders beskriver kapslarna som ”världens första ekorestauerande hem”, och just nu bygger man för fullt i Linton Bay Marina utanför Panamas norra kust.

För en Seapod får du vara beredd att betala mellan 295 000 och 1,5 miljoner dollar och försäljningen startar i september, skriver CNN Travel.

Det förutsätter förstås att du har lust att spendera mycket av din lediga tid i Portugal.

Seapod
Snart startar försäljningen av Ocean Builders ”Seapods” utanför Panamas kust (Foto: Ocean Builders).
Ocean Builders
Kapslarna är lyxigt inredda och ska vara bekvämare att bo i än att bo ombord en båt (Foto: Ocean Builders).

En lösning för överfulla semesterorter

Bakom konceptet står Rüdiger Koch, chefsingenjör på Ocean Builders, och Grant Romundt, företagets vd. De ser båda konceptet som en lösning för överfulla semesterorter längs världens kuster, och där det ofta är trångt om utrymme.

Företaget har även tagit fram kapslar för land, The Green Pod, och The Ecopod, som är ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ.

ANNONS
ANNONS

Romundt hoppas att konceptet kommer att utmana hur vi i dag ser på resor och boende, samtidigt som man ger invånarna en möjlighet att bo på vattnet, utan att ge avkall på den lyx ett vanligt boende kan innebära.

”Normalt när man bor på vattnet är det på en båt, och det passar inte de allra flesta människor.. så vi har designat ett hem som flyter på vattnet, men som ger dig en upplevelse av att bo på land”, säger Romundt till CNN Travel.

seapod
Den futuristiska kapseln svävar på stålcylindrar fyllda med luft, 2,2 meter över vattnet (Foto: Ocean Buildings).
Seapod
Väggarna består till stor del av panormafönster (Foto: Ocean Buildings).

73 kvadratmeter för två personer

Seapod svävar på flytande stålcylindrar fyllda med luft 2, 2 meter över vattnet.

Två personer bor bekvämt på 73 kvadratmeter. Kapseln består av sovrum, badrum och ett kök och vardagsrum i öppen planlösningen. Utsikten blir magnifik då väggarna i stort sett består av panoramafönster.

Trots att ytan kan verka begränsad och minimalistisk i sin design, finns det goda förvaringsmöjligheter.

Ocean Builders
Master bedroom i stram design (Foto: Ocean Buildings).
seapod
Rymligt badrum med kombinerad dusch och badkar (Foto: Ocean Builders).

Gynnar miljön

Kapslarna är designade med hållbarhet i fokus och ska gynna den omgivande miljön, och ge ”en naturlig livsmiljö för havets växter och djur”.

”The Seapod” är ett av ett flertal nya flytande koncept som kommer att lanseras inom de närmaste åren.

ANNONS
ANNONS

Bland annat utvecklar Kleindenstgruppen 131 stycken flytande villor utanför Dubais kust, och som utgör en del av den konstgjorda skärgården The World.

Det är uppenbart att det finns ett intresse för flytande hem i nya former. Kanhända att de fyller ett behov i mer tätbefolkade länder än Sverige.

Å andra sidan kanske det inte dröjer länge förrän de flytande kapslarna dyker upp i Stockholms Skärgård?

Läs även: Ny form på båtmotor ger nya möjligheter [Dagens PS]

Läs även: Lev lyxliv på rivieran som Picasso [Dagens PS]