Några av Sveriges mest namnkunniga skådespelare rycker ut för att hjälpa människor på flykt med en digital corona-anpassad Fanny och Alexander till förmån för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Det är Lena Endre, ambassadör för Sverige för UNHCR, insamlingspartner till FN:s flyktingorgan, som tillsammans med regissör Stefan Larsson har samlat sina kollegor till en läsning av två monologer ur Fanny och Alexander.

”Vi vill göra något för människor på flykt. Och för alla där hemma som vill att livet ska bli som vanligt igen. Vi hoppas att dessa rader ur Fanny och Alexander ska ge glädje och hopp i dessa annorlunda tider”, säger Ulrika Nilsdotter Brühl, kommunikationschef Sverige för UNHCR.

Skådespelarna Lena Endre, Marie Göranzon, Ingela Ohlsson, Livia Millhagen, Thomas Hanzon, Adam Pålsson, Ardalan Esmaili och regissör Stefan Larsson medverkar alla från sina hem och får också en välkommen anledning att träffas, om än digitalt – återseendets glädje märks i för- och eftersnacket då kameran fortfarande går.

”Man vill bara kramas”, säger Ingela Olsson.

ANNONS
ANNONS

”Förstår ni vilken backanal det blir när det här är över, fyller Lena Endre i.

”Jag saknar teatern så otroligt mycket när jag hör er”, konstaterar regissören Stefan Larsson.

Över 80 miljoner människor på flykt

Just nu befinner sig över 80 miljoner människor på flykt runt om i världen, en siffra som ökat med 10 miljoner på bara ett år. På många håll i Mellanöstern är det kallt på vintern i flyktinglägren där människor ofta lever i tält eller i dåligt isolerade enkla skjul. För många människor från Syrien är det nu tionde året som de måste tillbringa på flykt.

Pandemin drabbar flyktingar extra hårt när trångboddhet, brist på vatten och hygienmöjligheter ökar risken för spridning.

UNHCR delar ut nödhjälp som kaminer, varma filtar, vinterkläder och tvål. Men resurserna räcker inte till alla behov. Corona-varianten av Fanny och Alexander blir en del av Sverige för UNHCR:s julkampanj för att samla in mer pengar som så desperat behövs till människor på flykt, människor som inte har någon chans att komma hem till jul – i år heller.