Torbjörn Blomqvist är smålänningen som med nyfikenhet, människointresse och passion för det vackra, skapat sig en nisch i Stockholms mötesvärld. 

ANNONS

Glömmer aldrig första gången jag fick in min strömming med potatismos. Med skirat smör som det ska vara. Men också med en klick lingonsylt. Skulle den verkligen vara där, frågade jag. Prova själv, sa servitrisen.

Jag provade. Och förstod att klicken lingonsylt skulle vara precis där. Cross-over blev ett begrepp jag fick lära mig. När två lite oväntade saker möts, och det klickar.

Torbjörn Blomqvist
Du träffar i stort sett aldrig Torbjörn utan hans hundar. Ett intresse bland många andra som berikar livet. (Foto: Stockholm Meeting Selection)

Torbjörn Blomqvist är lingonsylten. Som efter uppväxt i småländska Nybro, slet sig lös, chansade på att framtiden fanns i ett större sammanhang och landade på strömmingstallriken Stockholm.

Och även det klickade.

Idag är Torbjörn på pappret en Stockholmare. Med villa på Lidingö, ett ständigt växande umgänge, en familj som vuxit upp med huvudstadens alla för- och nackdelar. Men också med en företagsidé som har vuxit till ett mini-imperium i hans bransch.

Men framför allt är han fortfarande smålänning.

– På småländska säger man redig, säger Torbjörn och ler. Det handlar om att man alltid ska göra så gott man kan och stå både för sina framgångar och misstag.

Ett småländskt ledord

Just redig återkommer han till. Ett ord som han snappade upp från uppväxten och som ständigt legat i bakhuvudet som en levnadsregel.

ANNONS
ANNONS

Men om redig är budordet för det han sysslar med, så är det mötet mellan människor som har varit det drivande intresset.

– Nybro var inte stort, säger Torbjörn. Men det hade i alla fall Kristallen. Ett ställe att mötas på och dansa styrdans. Med tiden lockade inte styrdansen publiken längre och Kristallen bommade.

Så var skulle vi nu ses? Vi som bodde i Nybro?

Torbjörn Blomqvist
Torbjörn och kamraten Mille Karlsson i Night Flights lokaler. Discot som satte Nybro på kartan och som gav Torbjörn skjutsen ut ur Småland. (Foto: Arkiv)

Torbjörn hade utbildat sig till möbelsnickare och kamraten Milton ”Mille” Karlsson var slöjdlärare. Båda hade energi och båda saknade ett ställe att träffas på.

Häftigaste discot

– Det blev Night Flight. Jag och Mille snickrade i hans källare och byggde på kvällarna. Resultatet blev att folk började åka till Nybro istället för från. Och 1980 utsågs Night Flight till Sveriges häftigaste disco.

Mötet mellan människor fortsatte vara en röd tråd. Tillsammans med det rediga småländska. Intresset för inredning hade också vaknat efter bygget av Night Flight och inredningsjobben började ramla in.

– Det blev ett 60-tal discon jag och Mille fick designa och bygga upp. En rolig resa som gav erfarenhet och kontakter över hela Sverige.

Blev inredare

Inredningskunskapen och nätverket var grundstenarna i företaget Svensk inredning som startades 1984. Verksamheten vidgades. Men mötet var fortfarande i centrum. Kunderna ville nu få hjälp med att inreda offentliga miljöer, konferensanläggningar och kursgårdar.

Torbjörn Blomqvist
Bland många andra projekt fick Svensk Inredning göra Cristal Champagnebaren och den nya Wellnessavdelningen på First Hotel G i Göteborg. (Foto: Svensk Inredning)

– Och det var något med de där kursgårdarna som störde mig, säger Torbjörn. Eller snarare lockade. De som drev dem verkade i en miljö och ett sammanhang som var så skiljt från de andra offentliga mötesplatserna vi jobbade med.

ANNONS
ANNONS

Det fanns en harmoni kring både platserna och människorna som jobbade där.

Blev slottsägare

Efter ett prestigeuppdrag i mångmiljonklassen på Ulvsunda slott i Bromma strax utanför Stockholm, visade det sig att kunden inte kunde betala. Svensk Inredning satt på krav på i runda slängar 10 Mkr som mottagaren inte kunde betala.

Torbjörn Blomqvist
Det var här det stora klivet togs. När Ulvsunda slott blev Torbjörns. Idag är det hjärtat i verksamheten som nu har vuxit till ett 10-tal anläggningar. (Foto: Stockholm Meeting Selection)

– Det blev till slut en lösning. Advokaterna gjorde sitt jobb och vi fick 40% av slottet som betalning. Sedan hjälpte de mig också att få ihop resterande kapital så våra tidigare motståndare, kunde lösas ut.

Med en provenienstyngd fastighet som Ulvsunda slott, kunde nu Torbjörns känsla han fått på kursgårdarna ta form. Ulvsunda skulle inte bara bli en mötesplats – det skulle också bli en plats för livets goda.

Livet är kort

– Vi lever så kort tid och är döda så länge, så vi måste ta vara på den tid vi har, säger Torbjörn. Därför föddes varumärket Livets goda. Med Ulvsunda, och alla de andra slotten vi numera driver, vill vi erbjuda det lilla extra som livets få dagar behöver.

Ulvsunda slott har idag fått sällskap i Stockholm Meeting Selection, som Torbjörns företag idag heter, av ett 10-tal andra mötesplatser. Några är han helägare av – andra äger har tillsammans med affärspartners som oftast blivit kamrater.

Torbjörn Blomqvist
Lejondals slott i Bro utanför Stockholm är det senaste tillskottet till ”slotts-samlingen”. (Foto: Stockholm Meeting Selection)

– Delägarskap är som giftemål. Du måste veta precis vilka du väljer ut som partners. Vi har lyckats skapa en grupp människor med olika kunskapsområden där vi kompletterar varandra.

Passion och skönhet

Livets goda rymmer mycket, påpekar Torbjörn. Även privat försöker han att fylla tiden och livet med saker som förgyller och sprider glädje.

Passionen för klassiska båtar är därför något som han idag gärna talar om. Torbjörn igen:

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Blomqvist
Det är såhär han vill ha en bra dag; ombord på en klassisk mahognyracer tillsammans med glada människor. (Foto: Anders Værnéus)

– Som möbelsnickare blir jag lycklig av att se hantverket bakom de fantastiska klassiska båtar vi har i Sverige idag. Jag kan gå in i något av båthusen och bara ta på skrovsidan och njuta av skönheten.

Det som började med en Solö har idag vuxit till en av Sveriges största kollektioner av klassiska båtar. Hans urvalskriterium när han investerar i en ny båt, är desamma som när ett nytt slott läggs till i den professionella verksamheten.

Måste klicka

– Det måste finnas en historia att berätta. Och så måste jag koppla till båten. Linjespel och hantverket måste ropa på mig. Det måste vara något som jag gillar – eller blir lite kär i, säger Torbjörn och skrattar.

Torbjörn Blomqvist
Efter två års renovering kunde Torbjörn äntligen njuta av den vackra salongsbåten Taifun igen. (Foto: Privat)

Mötet mellan människor finns också i båtlivet. Torbjörn konstaterar leende att en klassisk båt väcker glädje och är en utmärkt nyckel till samtal och gemenskap Dessutom en alldeles för billig nyckel. Torbjörn igen:

– Det är en skam att den svenska båtkulturen inte uppskattas mer än den gör. Att det fortfarande går att hitta båtar byggda med samma kvalitét som en möbel från Haupt eller målning av Zorn och köpa dem för en spottstyver.

Måste värderas högre

– Att inte våra unika enstycksbyggda båtar värderas enligt samma skala är för mig en skam. Därför måste vi gemensamt försöka hitta en väg vidare där denna del av vårt kulturarv tas omhand och kan vårdas till framtida generationer. För det är de värda, avslutar Torbjörn Blomqvist.

Läs mer om:

Stockholm Meeting Selection

Köp dig ett eget slott