Ny forskarrapport avslöjar att det är lättare att hålla nyårslöften om du lovar att BÖRJA träna än att lova att du ska SLUTA äta onyttigt.

ANNONS

För att nå bästa resultat är det viktigt att formulera sig rätt. Ett nyårslöfte är enligt en ny studie – för övrigt den största i sitt slag i världen – enklare att infria om du lovar att börja med något (närmandemål) i stället för att säga att du ska sluta med något (undvikandemål).

Ponera att du sagt att du ska börja utöva mer träning och fysisk aktivitet. Då är chansen större att du lyckas med det än om du lovat att exempelvis sluta äta så mycket chips och fet mat.

Forskningsstudien som avslöjar detta recept på hur nyårslöftet bäst besannas utgår från nyårslöften som 1 066 personer avlade årsskiftet 2017/2018, berättar tidningen Forskning.

Formuleringen viktigast

Bakom den aktuella experimentella studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskiften PLOS ONE, står Stockholms och Linköpings universitet.

”Det visade sig att stödet som gavs till testpersonerna inte innebar så stor skillnad när det kom till slutresultatet att hålla sitt löfte under hela året. Det som förvånade oss var resultatet kring hur man utformat sitt löfte”, säger professor Per Carlbring, psykologiska institutionen, Stockholms universitet och fortsätter i artikeln i Forskning:

ANNONS
ANNONS

”Inom många områden kan en omformulering absolut fungera. Lovar du exempelvis att du ska sluta äta godis och gå ner i vikt så har du med allra största sannolikhet större framgång om du istället säger ’jag ska äta frukt flera gånger om dagen’. Därmed ersätter du godis med något nyttigt som förmodligen innebär att du går ner i vikt och därmed kan hålla ditt löfte”.

Att ta hand om sin fysiska hälsa är det vanligaste nyårslöftet. Därefter kommer viktnedgång följt av förändra sina matvanor.

5 tips som får dig att må bra:

1. Tempoträna, exempelvis under löpning, varva explosiv spurt med att jogga mer avslappnat.

2. Växla lyft med tunga vikter på gymmet, så att du får uppleva en rejäl anspänning, med att rulla på foam roller och bollar för att mjuka upp spända delar av musklerna.

3. Ett annat sätt för att träna mångsidigt är att ”prova att träna med båda fötterna i golvet eller båda händerna vid skivstången. Testa också ett ben i taget, en sida av kroppen i taget. Höger och vänster är olika och ofta olika starka och stabila”, skriver tidningen Puls och träning.

4. Ge dina småmuskler och nerver i fötterna chans till återhämtning, av med strumporna och träna att gå barfota på golvet hemma, är ytterligare ett råd.

ANNONS
ANNONS

5. Testa att träna utan hög musik, ibland kan tystnad stärka såväl din mentala som fysiska förmåga.

Läs även: Så bygger du din hälsa – utan att springa en meter [DagensPS.se] »