Det kan vara svårt att komma igång med att leva mer hälsosamt. I en intervju med CNN berättar professorn Katy Milkman hur man ska göra för att skapa hälsosamma rutiner.

ANNONS

De flesta vet om de rutiner som kan göra oss mer hälsosamma och lyckliga, som att träna och meditera. Men trots vetskapen känns rutinerna ofta alltför jobbiga att integrera i vardagen. 

Professorn Katy Milkman har länge försökt ta reda på varför människor har svårt att skapa nya rutiner. Milkman har arbetat med bland annat Vita Huset och Google för att hjälpa människor att börja leva mer hälsosamt. 

Människor tveksamma till förändring 

I boken How to Change: The Science of Getting from Where You Are to Where You Want to Be förklarar hon hur man på ett praktiskt sätt kan reducera stress och börja leva ett bättre liv.

Milkman menar att de flesta har något i sig själva som de vill utveckla. Men människor är i allmänhet tveksamma till förändring och har lätt för att fastna i bekväma mönster.

Copy paste-metoden 

Anledningen till varför det är så svårt att införa nya rutiner har också med gapet mellan avsikt och handling att göra. Enligt Milkman behöver människor taktiker och verktyg för att verkligen uppnå de mål man vill. 

Hon rekommenderar också att inspireras av andra och kopiera deras metoder. “Det är väldigt enkelt att uppnå våra mål när vi är omringade av människor som håller på att uppnå samma mål.”

Kombinera träning med underhållning 

Till de som hellre vill kolla på Netflix än att träna föreslår Milkman att slå ihop aktiviteterna. “Tänk då att du bara får kolla på Netflix när du tränar. Då kommer du vilja träna för att ta reda på vad som händer i den där serien eller filmen och förmodligen träna oftare och längre”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Man kan också justera sina mål så att de blir mer specifika och därmed mer sannolika. Istället för att ha målet att meditera mer kan man ha målet att meditera varje vardag efter lunch. 

Läs hela artikeln på CNN.

Läs mer: Så bygger du din hälsa – utan att springa en meter