När The World’s 50 Best Restaurants för 2025 tillkännagavs i italienska Turin i veckan var det inte bara latinamerikanska restauranger som fick glänsa. Sverige säkrade två prestigefyllda platser – med Frantzén i Stockholm på plats 38 och Vyn i Simrishamn som gjorde entré på listan som nummer 47.
Två svenska restauranger lyser i årets hetaste lista


Mest läst i kategorin
Men låt oss först ta det från toppen.

Peru slår världen med Maido
Världens bästa restaurang 2025 heter Maido och ligger i Lima, Peru. Kocken Mitsuharu Tsumura förenar japansk teknik med peruanska smaker – och serverar en meny som får de mest luttrade gourmeter att darra i knäna. Det är andra gången en restaurang i Lima tar förstaplatsen, vilket cementerar Perus roll som global gastronomisk stormakt.
“Vi pratar mycket om miljömässig hållbarhet, men vi glömmer ofta den mänskliga”, sa Tsumura från scenen. “Mat kan förena människor.”

Viggos topplista: Fem perfekta helgtips – från skärgården till Stureplan
Varje vecka rankar Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen.

Frantzén fortsätter leverera
Björn Frantzéns flaggskepp i Stockholm, som tidigare varit rankad så högt som nummer 6, klamrar sig kvar i den absoluta världstoppen. På plats 38 visar Frantzén att man fortfarande tillhör eliten – och är ensam i Norden om att kombinera tre Michelinstjärnor med denna typ av internationell lyskraft.
Men det är inte längre det enda svenska inslaget på listan.
Läs även: Därför behöver Stockholm fler trestjärniga krogar

Nykomling från Österlen
Simrishamn, Skånes kustpärla, har fått sitt internationella genombrott. Vyn, med sin naturnära estetik och hyperlokala råvaror, går rakt in på plats 47. Det är en sensation. Från potatisåkrar och havsbris till världens hetaste fine dining-scen – utan att blinka.
Bakom Vyn står kocken Daniel Berlin, som i intervjuer poängterat vikten av hållbarhet, enkelhet och smak. Och kanske just därför blev Vyn juryns nya favorit.
Kritik och karisma för dessa restauranger
Det är dock inte en lista utan kontrovers. The World’s 50 Best Restaurants kritiseras återkommande för sin transparens – eller snarare bristen därpå. Till skillnad från till exempel Michelin-guiden får de 1100 röstande “gastronomiska experterna” ta emot kostnadsfria måltider. Många av dem är dessutom offentliga personer i branschen. Opartiskhet? Nja.
Men samtidigt: få andra listor får matnördar att boka flygbiljetter lika snabbt. Och för restaurangerna innebär en placering här ofta både publik och pengar.
Norden tappar – men levererar fortfarande
Danska Alchemist håller sig kvar i topp 5, men tidigare dominanter som Noma är nu förpassade till listans Hall of Fame, den så kallade “Best of the Best”. Från Norge och Finland syns inga spår – Sverige och Danmark är alltså ensamma om att försvara Nordens gastronomiska heder.
Från Lima till Simrishamn
Att Maido i Lima och Vyn i Simrishamn nu samsas på samma lista är ett tecken i tiden. Den globala fine dining-kartan ritats om, från gamla gastronomiska tempel i Paris till nya kreativa kök i Sydamerika och Skåne.
För oss som älskar matresor är detta årets mest spännande läsning.
Läs även: Indien utmanar Kina i turism: “Bland de största i världen”

Perfect Weekend Guide till utvalda restauranger
Frantzén, Stockholm
Tre Michelinstjärnor. Nordisk precision möter japansk poesi. Kostar skjortan – smakar som en dröm.
www.restaurantfrantzen.com
Vyn, Simrishamn
Kanske Sveriges vackraste matsal? Råvaror från trakten, menyer som förändras med vinden. En gastronomisk saga i Skåne.
www.vyn.se
Maido, Lima
Världens bästa restaurang 2025. Japansk-peruansk fusion som får smaklökarna att explodera.
www.maido.pe
Alchemist, Köpenhamn
En teater, ett laboratorium, ett konstprojekt – och så lite mat. Danska Alchemist är allt på en gång.
www.alchemist.dk

The World’s 50 Best Restaurants 2025
- Maido, Lima
- Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien
- Quintonil, Mexico City
- DiverXO, Madrid
- Alchemist, Köpenhamn
- Gaggan, Bangkok
- Sézanne, Tokyo
- Table by Bruno Verjus, Paris
- Kjolle, Lima
- Don Julio, Buenos Aires
- Wing, Hongkong
- Atomix, New York
- Potong, Bangkok
- Plénitude, Paris
- Ikoyi, London
- Lido 84, Gardasjön, Italien
- Sorn, Bangkok
- Reale, Castel di Sangro, Italien
- The Chairman, Hongkong
- Atelier Moessmer Norbert Niederkofler, Brunico, Italien
- Narisawa, Tokyo
- Sühring, Bangkok
- Boragó, Santiago
- Elkano, Getaria, Spanien
- Odette, Singapore
- Mérito, Lima
- Trèsind Studio, Dubai
- Lasai, Rio de Janeiro
- Mingles, Seoul
- Le Du, Bangkok
- Le Calandre, Padua, Italien
- Piazza Duomo, Alba, Italien
- Steirereck, Wien
- Enigma, Barcelona
- Nusara, Bangkok
- Florilège, Tokyo
- Orfali Bros., Dubai
- Frantzén, Stockholm
- Mayta, Lima
- Septime, Paris
- Kadeau, Köpenhamn
- Belcanto, Lissabon
- Uliassi, Senigallia, Italien
- La Cime, Osaka
- L’Arpège, Paris
- Rosetta, Mexico City
- Vyn, Simrishamn
- Celele, Cartagena
- Kol, London
- Jan, München

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.