Två svenska restauranger lyser i årets hetaste lista

Restauranger
Att komma med på listan är svårare än att få bord på Frantzén en fredag. (Foto: Instagram)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 23 juni 2025Publicerad: 23 juni 2025

När The World’s 50 Best Restaurants för 2025 tillkännagavs i italienska Turin i veckan var det inte bara latinamerikanska restauranger som fick glänsa. Sverige säkrade två prestigefyllda platser – med Frantzén i Stockholm på plats 38 och Vyn i Simrishamn som gjorde entré på listan som nummer 47.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men låt oss först ta det från toppen.

Maido i Lima är ett gastronomiskt kungarike – där kejsaren är från Japan.

Peru slår världen med Maido

Världens bästa restaurang 2025 heter Maido och ligger i Lima, Peru. Kocken Mitsuharu Tsumura förenar japansk teknik med peruanska smaker – och serverar en meny som får de mest luttrade gourmeter att darra i knäna. Det är andra gången en restaurang i Lima tar förstaplatsen, vilket cementerar Perus roll som global gastronomisk stormakt.

“Vi pratar mycket om miljömässig hållbarhet, men vi glömmer ofta den mänskliga”, sa Tsumura från scenen. “Mat kan förena människor.”

Viggos topplista: Fem perfekta helgtips – från skärgården till Stureplan

Varje vecka rankar Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen.

bästa lyxkrogar
Javisst är det stjärnkocken och krögaren Björn Frantzén som ännu en gång tar hem spelet med sin lyxkrog Frantzén. (Foto: TT)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Frantzén fortsätter leverera

Björn Frantzéns flaggskepp i Stockholm, som tidigare varit rankad så högt som nummer 6, klamrar sig kvar i den absoluta världstoppen. På plats 38 visar Frantzén att man fortfarande tillhör eliten – och är ensam i Norden om att kombinera tre Michelinstjärnor med denna typ av internationell lyskraft.

ANNONS

Men det är inte längre det enda svenska inslaget på listan.

Läs även: Därför behöver Stockholm fler trestjärniga krogar

Vyn i Simrishamn – från Österlen-idyll till världsscenen. Nästa stopp: Tokyo?

Nykomling från Österlen

Simrishamn, Skånes kustpärla, har fått sitt internationella genombrott. Vyn, med sin naturnära estetik och hyperlokala råvaror, går rakt in på plats 47. Det är en sensation. Från potatisåkrar och havsbris till världens hetaste fine dining-scen – utan att blinka.

Bakom Vyn står kocken Daniel Berlin, som i intervjuer poängterat vikten av hållbarhet, enkelhet och smak. Och kanske just därför blev Vyn juryns nya favorit.

Kritik och karisma för dessa restauranger

Det är dock inte en lista utan kontrovers. The World’s 50 Best Restaurants kritiseras återkommande för sin transparens – eller snarare bristen därpå. Till skillnad från till exempel Michelin-guiden får de 1100 röstande “gastronomiska experterna” ta emot kostnadsfria måltider. Många av dem är dessutom offentliga personer i branschen. Opartiskhet? Nja.

Men samtidigt: få andra listor får matnördar att boka flygbiljetter lika snabbt. Och för restaurangerna innebär en placering här ofta både publik och pengar.

ANNONS

Norden tappar – men levererar fortfarande

Danska Alchemist håller sig kvar i topp 5, men tidigare dominanter som Noma är nu förpassade till listans Hall of Fame, den så kallade “Best of the Best”. Från Norge och Finland syns inga spår – Sverige och Danmark är alltså ensamma om att försvara Nordens gastronomiska heder.

Från Lima till Simrishamn

Att Maido i Lima och Vyn i Simrishamn nu samsas på samma lista är ett tecken i tiden. Den globala fine dining-kartan ritats om, från gamla gastronomiska tempel i Paris till nya kreativa kök i Sydamerika och Skåne.

För oss som älskar matresor är detta årets mest spännande läsning.

Läs även: Indien utmanar Kina i turism: “Bland de största i världen”

Alchemist i Köpenhamn – världens mest pretentiösa sci-fi-måltid. Och ja, det är en komplimang.

Perfect Weekend Guide till utvalda restauranger

Frantzén, Stockholm
Tre Michelinstjärnor. Nordisk precision möter japansk poesi. Kostar skjortan – smakar som en dröm.
www.restaurantfrantzen.com

ANNONS

Vyn, Simrishamn
Kanske Sveriges vackraste matsal? Råvaror från trakten, menyer som förändras med vinden. En gastronomisk saga i Skåne.
www.vyn.se

Maido, Lima
Världens bästa restaurang 2025. Japansk-peruansk fusion som får smaklökarna att explodera.
www.maido.pe

Alchemist, Köpenhamn
En teater, ett laboratorium, ett konstprojekt – och så lite mat. Danska Alchemist är allt på en gång.
www.alchemist.dk

Världens bästa kockar samlas – och det är mer glitter än på Met Gala.

The World’s 50 Best Restaurants 2025

  1. Maido, Lima
  2. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien
  3. Quintonil, Mexico City
  4. DiverXO, Madrid
  5. Alchemist, Köpenhamn
  6. Gaggan, Bangkok
  7. Sézanne, Tokyo
  8. Table by Bruno Verjus, Paris
  9. Kjolle, Lima
  10. Don Julio, Buenos Aires
  11. Wing, Hongkong
  12. Atomix, New York
  13. Potong, Bangkok
  14. Plénitude, Paris
  15. Ikoyi, London
  16. Lido 84, Gardasjön, Italien
  17. Sorn, Bangkok
  18. Reale, Castel di Sangro, Italien
  19. The Chairman, Hongkong
  20. Atelier Moessmer Norbert Niederkofler, Brunico, Italien
  21. Narisawa, Tokyo
  22. Sühring, Bangkok
  23. Boragó, Santiago
  24. Elkano, Getaria, Spanien
  25. Odette, Singapore
  26. Mérito, Lima
  27. Trèsind Studio, Dubai
  28. Lasai, Rio de Janeiro
  29. Mingles, Seoul
  30. Le Du, Bangkok
  31. Le Calandre, Padua, Italien
  32. Piazza Duomo, Alba, Italien
  33. Steirereck, Wien
  34. Enigma, Barcelona
  35. Nusara, Bangkok
  36. Florilège, Tokyo
  37. Orfali Bros., Dubai
  38. Frantzén, Stockholm
  39. Mayta, Lima
  40. Septime, Paris
  41. Kadeau, Köpenhamn
  42. Belcanto, Lissabon
  43. Uliassi, Senigallia, Italien
  44. La Cime, Osaka
  45. L’Arpège, Paris
  46. Rosetta, Mexico City
  47. Vyn, Simrishamn
  48. Celele, Cartagena
  49. Kol, London
  50. Jan, München
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS