Den svenska kändiskocken Marcus Samuelsson öppnar en ny restaurang i USA:s politiska epicentrum – mitt under Donald Trumps andra presidentperiod. Trots höjda tullar, hotande lågkonjunktur och en allt mer splittrad nation växer hans imperium och har nu passerat miljardvallen i omsättning.
Svenska kändiskocken trotsar Trump och spränger miljardvallen


Mest läst i kategorin
”Det här är bara halvtid”, säger Samuelsson i en stor intervju med Di Weekend, som publicerades den 5 juni.
Han har lagat mat åt presidenter, kungligheter och hiphop-legendarer. Men det som driver honom är varken status eller stjärnor. Det är berättelsen. Varje restaurang är ett kapitel – och det senaste skrivs nu i Washington DC.
Läs även: Här är New Yorks 10 bästa restauranger

Tre våningar, tre koncept
Marcus DC öppnar inom kort i samarbete med hotellkedjan Hyatt. Det blir takbar, cocktaillounge och en fisk- och skaldjursrestaurang – samlade i en och samma byggnad. Investeringen: uppemot 55 miljoner kronor.
”Första året är tufft, du tjänar inga pengar. Men efter 18 månader måste det flyga – annars stänger du”, säger han till Di Weekend.
Men Trump i Vita huset har inte gjort livet enklare. De nya tullarna på importerade livsmedel har redan börjat påverka inköpen.
”Vi får titta mer på vin från delstater som Virginia och Kalifornien. Det som händer i världen får konsekvenser för oss, absolut.”
Från Aquavit till världen
Sedan genombrottet på Aquavit i New York har Marcus Samuelsson byggt ett internationellt krogimperium. Från Harlem till Addis Abeba. Från fine dining till street food. Och ofta med starka samarbeten – Four Seasons, Clarion, Hyatt.
”Jag har aldrig trott på det traditionella sättet att bygga bolag. Världen är inte byggd för någon som mig – svart, invandrare – så man får bygga sitt eget sätt att lyckas.”
Hans restauranger sysselsätter nu 600 personer och den samlade omsättningen ligger runt 100 miljoner dollar. Allt är lönsamt, enligt Samuelsson.
Läs även: ”Vi måste sluta käka skräp – nu”

(Foto: TT/AP)
Politik, passion och en förlorad framtid
Men Trumps politik gör honom mörk. Särskilt invandringsfrågan.
”Det här är en tragisk tid. Inte bara för invandrare – det är oamerikanskt. Hela vår bransch vilar på invandrad arbetskraft.”
Han ser paralleller till Sverige och funderar ofta på hur det hade varit om han vuxit upp i dagens Partille.
”Maten räddade mig. Kockyrket borde lyftas mer för unga – särskilt de som står vid sidan av samhället. Det kan vara deras väg.”

Perfect Weekend Guide: Marcus Samuelssons imperium
Red Rooster
Soulfood och musik i Harlem, New York, samt Overtown, Miami.
Hav & Mar
Livlig seafood house i Chelsea, Manhattan.
Metropolis
Samtida amerikansk restaurang vid World Trade Center (Perelman Performing Arts Center), New York.
Streetbird
Fried chicken på Yankee Stadium, New York, samt på Bahamas.
Marcus DC
Nyöppnad restaurang i Washington DC.
Marcus
Restauranger på Baha Mar, Bahamas, samt i Montréal, Kanada.
Kitchen & Table
Restaurangkoncept på Clarion-hotell i hela Norden.
Norda
USA möter Skandinavien i Göteborg och Oslo.
Läs även: Fredagskrönikan: restaurang Riche, Lou Lou och jakten på den perfekta upplevelsen

Marcus Samuelssons karriär i korthet
1974 – Adopteras från Etiopien till Sverige, växer upp i Partille utanför Göteborg.
1994 – Blir kökschef på Aquavit i New York som 23-åring.
1995 – Yngst någonsin att få tre stjärnor av New York Times.
1999–2007 – Får flera James Beard Awards, bl.a. “Rising Star Chef” och “Best Chef: New York City”.
2009 – Gästchef vid president Obamas första statsbankett i Vita huset.
2010 – Vinner Top Chef Masters. Öppnar Red Rooster i Harlem.
2012 – Släpper memoaren Yes, Chef, som blir bästsäljare och prisvinnare.
2010–2025 – Bygger upp Marcus Samuelsson Group med restauranger i Nordamerika, Karibien, Afrika och Norden samt partnerskap med Hyatt, Clarion och Four Seasons.
2023 – Vinner Emmy Award för “My Mark”.
Presidentuppdrag – Har lagat mat åt Barack Obama, Bill Clinton och Joe Biden.
Medieprofil – Domare och profil i Chopped, Top Chef, Iron Chef, No Passport Required och svensk TV.
Filantropi – Engagerad i C-CAP, UNICEF och City Harvest.
Författarskap – Flera kokböcker och memoaren Yes, Chef (bästsäljare).
Familj – Gift med Maya Haile Samuelsson, två barn, bor i Harlem.
Läs även: Solen – en krog mitt i byggkaoset som blev en destination

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.