“Vi kom inte för att navigera QR-koder. Vi kom för att äta.”
QR-koder förstör restaurangupplevelsen – ge oss menyer och människor


Mest läst i kategorin
Hej, jag heter Viggo Cavling och är redaktör här på Dagens PS Perfect Weekend. Jag älskar att äta ute, men jag hatar att känna mig som en förvirrad turist i ett teknikmuseum.
En middag utan värdskap – på flygplatsen
Nyligen klev jag in på en restaurang på en större internationell flygplats. Det var halvfullt. Människor satt runt sina bord, några i baren, andra i stilla samtal. Men det som slog mig mest var att personalen inte ens tittade på oss. Vi satte oss vid ett ledigt bord och väntade. Och väntade.
Inget hände.
Efter en stund började vi vinka, sedan ropa. Till slut nästan skrika. Ingen reaktion – bara undvikande blickar. Slutligen pekade en av de anställda mot bordet. Där satt den: QR-koden. Svartvit, fyrkantig, iskall.
Inga menyer. Ingen kontakt. Bara en uppmaning att själva kliva in i det digitala.

QR-koder = tekniskt tvång
Vi är många som tröttnat. Visst, QR-koder räddade restaurangerna under pandemin. Men nu, sommaren 2025, känns de mest som ett svek mot det som borde vara en självklar del av en utekväll: värdskap.
Att tvingas ta upp mobilen, jaga uppkoppling, ladda ner menyer, beställa via app – det är inte restaurangupplevelse. Det är självbetjäning utan själ.
Och vi är inte ensamma. Enligt en studie från analysföretaget Technomic föredrar 88 procent av restauranggäster tryckta menyer framför QR-koder. Dessutom upplever 57 procent att det är besvärligt att använda mobilen för att beställa vid bordet.

Stockholms 10 bästa takbarer: Här ska du hänga i sommar
Nu kommer värmen. Dagens PS Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling listar Stockholms 10 bästa takbarer just nu.

Alla har inte alltid en mobil redo
Hur blir det för mormor och morfar? För familjen med småbarn? För den som precis klivit av ett flyg, med telefonen på låg batterinivå? Ska de också behöva känna sig bortkomna – bara för att få in ett glas vin?
I sociala medier växer frustrationen. Gäster varnar för falska QR-koder som leder till blufflänkar. Servitörer på TikTok ber restauranger återgå till fysiska menyer – “ingen gillar att titta på sin telefon för att välja vad de ska äta”.

En meny i handen – en självklarhet
Det här handlar inte om att hata teknik. Det handlar om valfrihet. En QR-kod kan vara ett bra komplement – men den får aldrig vara det enda alternativet.
När servicen ersätts med pekande fingrar och tyst ignorans tappar restaurangen sin själ. Vi vill inte bli kunder i en app. Vi vill vara gäster vid ett bord.

Fem sätt att slippa QR-koder
1. Be om en fysisk meny direkt. Du har rätt att få det – även om det kräver lite ögonkontakt.
2. Välj restauranger som erbjuder service – inte bara självbetjäning. Man märker det ofta redan vid entrén.
3. Undvik ställen där personalen inte ser dig. Det är inte ett gott tecken – oavsett QR-koder.
4. Ha tålamod – men säg ifrån. Du är inte jobbig. Du är gäst.
5. Lita inte blint på QR-koder. Kolla alltid adressen – och fråga om du är osäker.

Två svenska restauranger lyser i årets hetaste lista
När The World’s 50 Best Restaurants för 2025 tillkännagavs i italienska Turin i veckan var det inte bara latinamerikanska restauranger som fick glänsa.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.