QR-koder förstör restaurangupplevelsen – ge oss menyer och människor

På min favoritrestaurang Riche i Stockholm finns ännu inga QR-koder. Tack Gud. Och PG förstås.
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 23 juni 2025Publicerad: 23 juni 2025

“Vi kom inte för att navigera QR-koder. Vi kom för att äta.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hej, jag heter Viggo Cavling och är redaktör här på Dagens PS Perfect Weekend. Jag älskar att äta ute, men jag hatar att känna mig som en förvirrad turist i ett teknikmuseum.

En middag utan värdskap – på flygplatsen

Nyligen klev jag in på en restaurang på en större internationell flygplats. Det var halvfullt. Människor satt runt sina bord, några i baren, andra i stilla samtal. Men det som slog mig mest var att personalen inte ens tittade på oss. Vi satte oss vid ett ledigt bord och väntade. Och väntade.

Inget hände.

Efter en stund började vi vinka, sedan ropa. Till slut nästan skrika. Ingen reaktion – bara undvikande blickar. Slutligen pekade en av de anställda mot bordet. Där satt den: QR-koden. Svartvit, fyrkantig, iskall.

Inga menyer. Ingen kontakt. Bara en uppmaning att själva kliva in i det digitala.

Detta älskar jag. Ett möte mellan två människor. (Foto: Canva)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

QR-koder = tekniskt tvång

Vi är många som tröttnat. Visst, QR-koder räddade restaurangerna under pandemin. Men nu, sommaren 2025, känns de mest som ett svek mot det som borde vara en självklar del av en utekväll: värdskap.

ANNONS

Att tvingas ta upp mobilen, jaga uppkoppling, ladda ner menyer, beställa via app – det är inte restaurangupplevelse. Det är självbetjäning utan själ.

Och vi är inte ensamma. Enligt en studie från analysföretaget Technomic föredrar 88 procent av restauranggäster tryckta menyer framför QR-koder. Dessutom upplever 57 procent att det är besvärligt att använda mobilen för att beställa vid bordet.

Stockholms 10 bästa takbarer: Här ska du hänga i sommar

Nu kommer värmen. Dagens PS Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling listar Stockholms 10 bästa takbarer just nu.

En fysisk meny har aldrig dödat stämningen. Det har däremot wifi som inte fungerar. (Foto: Canva)

Alla har inte alltid en mobil redo

Hur blir det för mormor och morfar? För familjen med småbarn? För den som precis klivit av ett flyg, med telefonen på låg batterinivå? Ska de också behöva känna sig bortkomna – bara för att få in ett glas vin?

I sociala medier växer frustrationen. Gäster varnar för falska QR-koder som leder till blufflänkar. Servitörer på TikTok ber restauranger återgå till fysiska menyer – “ingen gillar att titta på sin telefon för att välja vad de ska äta”.

Ett leende från servitören och ett glas vin i handen – så börjar en bra kväll. (Foto: Canva)

En meny i handen – en självklarhet

ANNONS

Det här handlar inte om att hata teknik. Det handlar om valfrihet. En QR-kod kan vara ett bra komplement – men den får aldrig vara det enda alternativet.

När servicen ersätts med pekande fingrar och tyst ignorans tappar restaurangen sin själ. Vi vill inte bli kunder i en app. Vi vill vara gäster vid ett bord.

Maten smakar bättre när någon annan beskrivit den för dig. (Foto: Canva)

Fem sätt att slippa QR-koder

1. Be om en fysisk meny direkt. Du har rätt att få det – även om det kräver lite ögonkontakt.
2. Välj restauranger som erbjuder service – inte bara självbetjäning. Man märker det ofta redan vid entrén.
3. Undvik ställen där personalen inte ser dig. Det är inte ett gott tecken – oavsett QR-koder.
4. Ha tålamod – men säg ifrån. Du är inte jobbig. Du är gäst.
5. Lita inte blint på QR-koder. Kolla alltid adressen – och fråga om du är osäker.

Två svenska restauranger lyser i årets hetaste lista

När The World’s 50 Best Restaurants för 2025 tillkännagavs i italienska Turin i veckan var det inte bara latinamerikanska restauranger som fick glänsa.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS