Dagens PS Perfect Weekends redaktör Viggo Cavling har intervjuat krögaren Albin Wessman, en av hjärnorna bakom några av Stockholms mest omtalade restauranger. Resultatet är en tredelad artikelserie om Misshumasshu, Adam/Albin och Solen – tre krogar, tre personligheter, tre delar av samma berättelse.
Misshumasshu – från hål i väggen till japanskt brasseri


Mest läst i kategorin
Först ut: Misshumasshu. En gång ett hål i väggen – idag ett japanskt brasseri mitt i Stockholms äldsta galleria.
Läs del 2 här: Solen – en krog mitt i byggkaoset som blev en destination
Läs del 3 här: Adam/Albin – hjärta, hjärna och husklassiker i en Michelinvärld

När Misshumasshu öppnade 2019 var det som en liten izakaya i Birger Jarlspassagen från slutet av 1800-talet. Det var nudlar, ljust furu och snabbare sittningar som gällde. Sex år senare har det lilla hålet-i-väggen förvandlats till ett japanskt brasseri med stoppade stolar, större bord och efterhäng till ett.
“Vi ville skapa ett rum där gästen vill stanna kvar – inte bara äta och gå”, säger Albin Wessman.
Restaurangen är nu över 800 kvadratmeter stor. Expansionen är ett resultat av en långsiktig dialog med fastighetsägaren Hufvudstaden, som äger 80 procent av Biblioteksgatan och ansvarar för hela passagen.
“Vi sa tidigt att om det blir lokaler lediga så vill vi växa. Och när Panini, parfymbutiker och andra aktörer försvann slog vi till.”
Men det var först när väggarna revs och alla små enheter slogs ihop som idén om ett större brasseri blev möjlig.
“Det går inte att driva restaurang på en massa små lokaler. Det måste hänga ihop.”

Misshumasshu betyder mishmash
Namnet Misshumasshu kommer från japanskans version av det engelska ordet “mishmash” – en blandning. Och blandningen märks i allt från arkitektur till meny. Inredningen har ritats om av arkitekten Maja Bernvill, samma person som ritade originalversionen. Nu är det stoppade stolar, soffor och bättre akustik.
“Produkten utvecklades snabbare än lokalen. När vi stängde våren 2024 hade menyn blivit mycket mer ambitiös än möblerna. Nu hänger allt ihop igen.”
Lokalen är öppen till ett på natten, och kvällarna tenderar att övergå i drinkhäng efter middagen.
“Vi märker att folk vill sitta kvar. Det är middag, sen blir det drinkar. Ibland är folk kvar till ett. Men vi är inget Sturecompagniet.”

Senaste nytt
Maträtter som gästen kräver tillbaka
Två rätter har gästerna helt enkelt vägrat släppa.
“Vår guacamasshu – alltså avokadon som mortlas vid bordet – är ett måste. Folk mejlar om den. Samma sak med vår tonkatsu-schnitzel till lunch. Vi försökte ta bort den, men det gick inte.”
Men det är inte bara gamla favoriter som dominerar.
“Dumplings med anka och Chinese five spice är nya på kvällsmenyn, och folk är helt lyriska. Den kommer vi nog behålla ett bra tag.”
Misshumasshu testar nu en meny som börjar med rätter för delning och avslutas med tydligare huvudrätter.
“Vi tror att folk är redo att gå vidare från mellanrättshysterin. Man börjar dela, men sen väljer man sin egen main. Det ger balans.”
Namn: Albin Wessman
Titel: VD, ägare numera, arbetat som kock hela mitt vuxna liv Familj: Fru + 2 barn (8 år+4år) Bor: Edsviken Så tränar jag: Delphi Health Club Senaste resa: Piemonte, Italien Nästa resa: Antibes Min drömresa: Australien (aldrig varit där) Här shoppar jag alldeles för mycket: Dormy Favoritramenställe i Stockholm efter era egna: Tengu (bäst i stan) Favoritkrog i Stockholm efter dina egna: Miyakodori, Bar Nimes, Babette, Bar Agrikultur Detta vet vi inte om dig: Följer slaviskt Allsvenskan i fotboll och då specifikt IFK Göteborg.
En outnyttjad bakgår
En detalj som många missar är den lilla innergård som ligger i direkt anslutning till lokalen – med utgång från toaletterna. Den står ännu oanvänd, men idéerna finns.
“Fastighetsägaren är positiv. Kanske blir det en liten street bar där uppe så småningom. Det vore kul.”

Adam/Albin-koncernen
- Grundare: Adam Dahlberg och Albin Wessman
- Huvudkontor: Stockholm (nytt kontor invigs sommaren 2025, ovanför Misshumasshu)
- Omsättning (2024): 146 miljoner kronor
- Vinstmarginal: 11 procent
- Antal restauranger: Fem
- Restauranger: Adam/Albin, Misshumasshu, Solen, Raamen x2
- Antal anställda: Över 120
- Signaturrätter: Dumplings med anka, avokado-goma, tonkatsu-schnitzel
- Senaste utmärkelse: Topp fyra i “Kockarnas Krog” 2025

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.